nová nemocnica Martin
StoryEditor

Prvú nemocnicu financovanú z plánu obnovy začnú stavať v budúcom roku

05.11.2022, 12:00
Autor:
(mt)(mt)

Univerzitná nemocnica svätého Martina bude inovatívnym zdravotníckym zariadením s excelentnou úrovňou v poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

V Martine v piatok 4. novembra 2022 poklepali základný kameň Univerzitnej nemocnice sv. Martina a spustili sa prípravné práce na realizáciu stavby. Slávnostný akt sa uskutočnil na mieste, kde má o štyri roky stáť nová nemocnica.

Zúčastnili sa ho predseda vlády SR Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorí základný kameň poklepali spoločne s riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin Dušanom Krkoškom, predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja Erikou Jurinovou a primátorom mesta Martin Jánom Dankom.

Inovácie

„Univerzitná nemocnica svätého Martina bude inovatívnou nemocnicou, okrem súčasných pracovísk v nej bude fungovať aj moderný urgentný príjem II. typu, centrálne laboratórium či polysomnografické centrum,“ povedal vo svojom príhovore minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

image

Novou nemocnicou v Martine môžeme aspoň trochu zmeniť slovenské zdravotníctvo

Dodal, že koncom novembra očakáva predloženie žiadosti na územné rozhodnutie, stavať by sa malo začať v polovici budúceho roka. Minister vo svojej reči  poďakoval všetkým, ktorí sa doteraz na projekte novej nemocnice podieľali a vyjadril im plnú podporu rezortu aj do budúcnosti.

Investícia

Podľa premiéra Eduarda Hegera otvára výstavba Univerzitnej nemocnice sv. Martina ďalšiu kapitolu v slovenskom zdravotníctve. „Dnes stojíme na mieste, kde vyrastie nová moderná a špičková nemocnica, hodná 21. storočia. Na tomto mieste môžete jasne vidieť, čo to je plán obnovy – sú to konkrétne reformy, konkrétne investície, ktoré majú pozitívny dopad na životy ľudí,“ povedal predseda vlády.

image

Za dva roky nám na prípravu podkladov táto vláda dala nula eur

Ako ďalej uviedol, novú nemocnicu budú využívať ľudia z celého regiónu. „Spádová oblasť pre túto nemocnicu bude viac ako jeden milión obyvateľov. Nemocnica bude mať 660 lôžok a 19 operačných sál. Je to jasný dôkaz toho, že zdravotníctvo sa posúva do úplne novej éry,“ doplnil premiér a poďakoval sa všetkým, ktorí na projekte Univerzitnej nemocnice sv. Martina participujú.

Vyzdvihol pomoc primátora mesta Martin Jána Danka, ako aj pomoc dekanky Jesseniovej lakárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine Andrei Čalkovskej. Zdôraznil, že výstavba novej nemocnice spája investovanie tak do zdravotníctva, ako aj do vzdelávania.

Poďakovanie venoval aj Martine Antošovej, ktorá je hlavnou manažérkou projektového tímu. „Teraz je potrebné, aby všetko úsilie, ktoré bolo do projektu dané, pokračovalo. Máme všetko, čo potrebujeme – rozhodnutie vlády, peniaze, súčinnosť celého štátu a odhodlaný tím. Myslím si, že tento projekt bude úspešný a Slovensko ho potrebuje,“ uzavrel premiér.

Výučba študentov

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Dušan Krkoška upozornil, že nová nemocnica je najväčšou investíciou do zdravotníctva v rámci celého Žilinského kraja.

„Zaväzuje nás, aby sme postavili nemocnicu, ktorá bude v čase svojho vzniku najmodernejšia na Slovensku. Nemocnicu, ktorá bude garantovať kvalitu, bezpečnosť pacienta, ale aj spokojnosť zamestnancov. Zároveň bude ako univerzitná nemocnica výučbovou bázou pre našich mladých zdravotníkov. Som presvedčený, že keď sa martinský projekt úspešne zavŕši, bude inšpiráciou aj pre iné podobné projekty na Slovensku," doplnil riaditeľ Krkoška.

So samotnou výstavbou nemocnice sa začne už na budúci rok a prvých pacientov privíta už v roku 2026. Náklady na jej výstavbu dosiahnu 330 miliónov eur a financované budú z Plánu obnovy a odolnosti SR

Univerzitná nemocnica sv. Martina v skratke

  • 660 lôžok
  • 19 operačných sál
  • moderný urgentný príjem II.typu
  • všetky pracoviská súčasnej nemocnice
  • centrálne laboratórium
  • fyzioterapia pre deti a dospelých
  • polysomnografické centrum
  • jednodňová starostlivosť a ďalšie pracoviská
01 - Modified: 2022-08-08 15:27:40 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy: Prijímateľov neurčia emócie. Prebieha aj intenzívna komunikácia rezortu zdravotníctva s protimonopolným úradom 02 - Modified: 2022-06-06 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Exminister Marek Krajčí k novej nemocnici: Definitívne rozhodnutia nerobím ja, ale premiér s ministrom a nakoniec vláda 03 - Modified: 2022-11-02 14:44:41 - Feat.: 0 - Title: Univerzitná nemocnica Martin má uzavrieť zmluvu na financovanie novej nemocnice, stáť má do júna 2026 04 - Modified: 2022-10-17 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Biobanka pre nádorové a zriedkavé ochorenia v Martine bude úložiskom vzoriek pacientov z celého Slovenska 05 - Modified: 2022-07-14 10:02:49 - Feat.: 0 - Title: Martin a Rázsochy: Tu budú vychovávať našich najkvalitnejších lekárov, hovorí predseda vlády
01 - Modified: 2023-09-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Popradskú nemocnicu čaká historicky najväčšia rekonštrukcia 02 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 03 - Modified: 2023-07-14 06:45:00 - Feat.: - Title: Pri nemocnici v Spišskej Novej Vsi pribudne vďaka plánu obnovy nový pavilón s pôrodnicou aj operačnými sálami 04 - Modified: 2023-07-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ detskej nemocnice v Košiciach: Hrozí, že ani východné Slovensko nebude mať paliatívne lôžka pre deti 05 - Modified: 2023-06-27 13:18:39 - Feat.: - Title: Peniaze z plánu obnovy na vozidlá pre záchranky nepôjdu. Budú rezervou na iný projekt
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 03:10