StoryEditor

Nový šéf zdravotníckej sekcie v zdravotnej poisťovni Union: Keby som bol domácnosť, poviem, že žijeme od výplaty k výplate

24.03.2023, 18:15

Nepáči sa mi, že príspevok za poistencov štátu sa stále mení, využíva to ministerstvo financií na balansovanie rozpočtu, hovorí nový šéf zdravotníckej sekcie v zdravotnej poisťovni Union.

Od nového roka je v platnosti novela zákonov o zdravotnom poistení a zdravotných poisťovniach.

Čo v praxi novela znamená pre poisťovne, hovorí nový šéf zdravotníckej sekcie v zdravotnej poisťovni Union Ing. Jozef Koma, PhD.

V rozhovore sa dozviete:

  • Aký bol jeho nástup do manažmentu zdravotnej poisťovne Union
  • Ako hodnotí legislatívne zmeny zákona o zdravotných poisťovniach či prepoisťovanie
  • Ako vníma úhradu zdravotnej starostlivosti neplatičom
  • V akej finančnej kondícii je poisťovňa
  • Akú zmenu v zdravotníctve by privítal

Zdravotná poisťovňa Union oznámila v januári zmenu v manažmente. Na riaditeľskej pozícii ste nahradili Elenu Májekovú. Predtým ste riadili sekciu vývoja produktov a analytiky. Aký bol nástup? Zvykli ste si už na zmenu?

Vedeli sme, že pani Májeková bude odchádzať z Unionu, už celý minulý rok. Postupne som sa začal pripájať na rôzne rokovania na ministerstve alebo na pôde parlamentu zdravotníckeho výboru.

Elenka Májeková bola naša tvár, srdce aj mozog zdravotnej časti a veľa agendy zastrešovala ona, u mňa sa to začalo viac kreovať v priebehu posledných dvoch rokov. Mal som v portfóliu tím analytikov, ktorí riešili analýzy revíznych činností a s niektorými analýzami pomáhali aj pri nákupe zdravotnej starostlivosti.

Ako hodnotíte legislatívne zmeny zákona o zdravotných poisťovniach alebo aj zákona zdravotnom poistení, ktoré vstúpili do platnosti od nového roka?

Nevidíme to vôbec pozitívne. V zákone je málo vecí, ktoré by nám zľahčovali podnikateľské prostredie. Rozumiem motívom, ktoré za tým boli, ale nemyslím si, že nás to niekam posunie.

Zavádza sa dodatočná byrokra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 12:17:07 - Feat.: - Title: Prví pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním sú diaľkovo monitorovaní 02 - Modified: 2024-03-27 09:59:21 - Feat.: - Title: Riaditeľ ZP Union: Posuňme telemedicínu ďalej. Spúšťame diaľkový monitoring pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním 03 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 04 - Modified: 2023-12-11 08:42:54 - Feat.: - Title: Názor: Zdravotníctvo má za sebou turbulentný rok, treba však vidieť aj úspechy a nové plány 05 - Modified: 2023-02-20 17:18:12 - Feat.: - Title: Súkromné zdravotné poisťovne reguláciu zisku kritizujú. Podniknú právne kroky?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. máj 2024 15:12