Premiér Robert FicoHN/Peter Mayer
StoryEditor

Fico ukázal ministrov novej vlády. Peter Žiga mení stoličku

21.03.2016, 16:30
Predsedníctvo Smeru dnes schválilo vstup do koalície so stranami SNS, Most-Híd a Sieť a odobrilo nominácie do vlády za túto stranu.

Oznámil to dnes líder Smeru-SD Robert Fico. Premiérom novej vlády bude Robert Fico, vicepremiérom pre investície bude doterajší predseda parlamentu Peter Pellegrini. Rezort vnútra naďalej povedie Robert Kaliňák, financie Peter Kažimír, zahraničné veci Miroslav Lajčák, kultúru Marek Maďarič a ministerstvo práce Ján Richter.

Žiga mení stoličku

Ministrom zdravotníctva (MZ) bude doterajší šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker a ministrom hospodárstva doterajší šéf rezortu životného prostredia Peter Žiga.

Predsedníctvo Smeru-SD dnes odobrilo aj štátnych tajomníkov za túto stranu. V rezorte financií to budú Radko Kuruc a dočasne aj Ivan Lesay. Na ministerstve zahraničných vecí to bude Ivan Korčok, v rezorte vnútra Denisa Saková, na ministerstve obrany Marián Saloň, v rezorte hospodárstva Vojtech Ferencz a Rastislav Chovanec.

Na ministerstve práce to bude Branislav Ondruš, pôdohospodárstva Anton Stredák, kultúry Ivan Sečík, školstva Erik Tomáš, životného prostredia Boris Susko, spravodlivosti Monika Jankovská a dopravy Viktor Stromček. Štátny tajomník za Smer-SD na ministerstve zdravotníctva zatiaľ známy nie je.

Funkciu má aj Raši či Blaha

Na margo predsedov parlamentných výborov Fico informoval, že Smer bude nominovať Richarda Rašiho za šéfa Mandátového a imunitného výboru, Ľuboša Blahu na predsedu Výboru pre európske záležitosti, Róberta Madeja za šéfa Ústavnoprávneho výboru a Ladislava Kamenického na čelo Výboru pre financie a rozpočet. Školský výbor bude viesť Ľubomír Petrák a mediálny a kultúrny výbor Dušan Jarjabek.

Fico potvrdil, že na podpredsedu Národnej  za Smer bude kandidovať doterajší minister obrany Martin Glváč, ktorý by sa mal tiež stať predsedom poslaneckého klubu Smeru-SD.

Rodiaca sa koalícia podpíše už v utorok popoludní koaličnú zmluvu. Stane sa tak v priestoroch Bratislavského hradu. V utorok večer o 18. hodine zasadne dosluhujúca vláda, aby prijala niekoľko personálnych rozhodnutí pre zjednodušenie postupu v parlamente pri nastupovaní náhradníkov.

V stredu 23. marca bude ustanovujúca schôdza NR SR, po ktorej podá súčasná Ficova vláda do rúk prezidenta SR Andreja Kisku demisiu a Fico vzápätí podá návrhy na vymenovanie členov novej vlády.

Noví schválení ministri Smeru:
minister financií: Peter Kažimír,
minister zahraničných vecí: Miroslav Lajčák
minister vnútra: Robert Kaliňák
minister hospodárstva: Peter Žiga
minister práce: Ján Richter,
minister kultúry: Marek Maďarič
minister zdravotníctva: Tomáš Drucker

Ďalší schválení ministri novej vlády:
Ministerstvo dopravy: Roman Brecely (Sieť)
Ministerka spravodlivosti: Lucia Žitňanská (Most-Híd)
Minister životného prostredia: László Solymos (Most-Híd)

Navrhovaní ministri SNS (presné mená budú známe v utorok doobeda):
Ministerstvo školstva: Helena Poláková
Ministerstvo obrany: Peter Gajdoš
Ministerstvo pôdohospodárstva: Jaroslav Regec

Štátni tajomníci za Smer:

Ministerstvo financií: Radko Kuruc a Ivan Lesaj
ministerstvo zahraničia: Ivan Korčok
ministerstvo vnútra: Denisa Saková
Ministerstvo obrany: Marián Saloň
Ministerstvo hospodárstva: Vojtech Ferenc a Rastislav Chovanec
Ministerstvo práce: Branislav Ondruš
Ministerstvo pôdohospodárstva: Anton Stredák
Ministerstvo kultúry: Ivan Sečík
Ministerstvo školstva: Erik Tomáš
Ministerstvo životného prostredia: Ivan Susko
Ministerstvo spravodlivosti: Monika Jankovská
Ministerstvo dopravy: Viktor Stromček

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 09:25