StoryEditor

V kauze cien energií padlo definitívne rozhodnutie. Fico len zapcháva Slovákom ústa, reaguje opozícia

06.02.2017, 14:03
Autor:
TASRTASRlmlm
Premiér Robert Fico sa spoločne s ministrom hospodárstva Petrom Žigom vyjadril ku kauze okolo cien energií.

Ceny energií budú s definitívnou platnosťou na úrovni z roka 2016.

Vyhlásil to premiér Robert Fico na mimoriadnom brífingu spoločne s ministrom hospodárstva Petrom Žigom.

Regulačný úrad vypracuje vyhlášku

"Ešte dnes vypracuje regulačný úrad výhlašku, na základe ktorej sa ceny vrátia na úroveň roka 2016. Táto vyhláška bude schválená v skrátneom konaní. My naozaj nevidíme dôvod na akékoľvek zvyšovanie cien ak cena komodity klesá ," vyhlásil Fico na pôde ministerstva hospodárstva. 

Fico kvôli situácii okolo cien energií zrušil na poslednú chvíľu svoj program v Šali.

Premiér odkázal občanom, aby si počkali na nové zálohové platby zaslané na základe novovypracovanej vyhlášky.

"Pokiaľ sa stane, že niekto už zaplatil zálohovú platbu, ktorá mu prišla, tak ju bude mať zúčtovanú v priebehu roka, ale nepríde ani o jedno-jediné euro," zdôraznil premiér.

V novej vyhláške ÚRSO nebudú podľa Žigu riešené poplatky za ističe, ktoré na začiatku tohto roka v mnohých prípadoch spôsobili vysoký medziročný nárast zálohových faktúr odberateľov.

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík, ktorý avizoval odstúpenie z funkcie ešte minulý týždeň vo štvrtok, by sa mal podľa Fica vzdať svojho postu formálne v utorok na Regulačnej rade ÚRSO a následne poslať príslušný list prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

Reakcia opozície

Strana OĽaNO-NOVA v stanovisku uviedla, že dnešným vyhlásením predseda vlády Robert Fico prisľúbil už tretiu zmenu cien elektriny na Slovensku v tomto roku.

„Vzhľadom na to, že po jeho "slávnom trhaní faktúr" väčšine ľudí na Slovensku ceny za elektrinu vzrástli, na čo sme upozornili, sme veľmi zvedaví, čo sa stane po tejto tretej zmene. Každopádne vítame, že sa pán premiér konečne zobudil a začal hovoriť už aj o Východnom Slovensku. Konanie vlády pri cenách energií je znakom totálnej neschopnosti vládnych strán zodpovedne a ľudsky viesť Slovensko," píše sa v reakcii obyčajných.

Sulíkova SaS tvrdí, že tri podmienky, ktoré dnes dali premiérovi, stále platia.

Od začiatku upozorňujeme na problémy s cenami nielen elektriny, ale aj vody, plynu a tepla. Robert Fico hasí iba akútny problém a ostatným sa nevenuje. Potom, keď vyskočí, hasí zasa ten. Takýto prístupom sa kauza už rozhorela do obrovského požiaru, na ktorý doplatia ľudia. Mali prísť s riešením už v decembri 2016, keď sme na to upozorňovali a nemuseli sme byť tam, kde sme. Prijatie nového zákona na riešenie situácie odporúčame už dlhodobo a sme radi, že sa ním aspoň inšpirovali. Kým však bude vláda namiesto naozajstného riešenia iba ututlávať problémy a zapchávať ľuďom ústa, napätie bude len narastať." 

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
22. apríl 2024 23:35