StoryEditor

Kamionisti tiahnu na Kremeľ. V najväčších protestoch od nástupu Putina

04.12.2015, 11:05

Na kanceláriu v ruskom meste Orenburg, kde sídli centrála najnovšieho systému cestných poplatkov Platón, v stredu skoro ráno niekto vystrelil. Potom sa ju neznámi páchatelia pokúsili podpáliť. Na parkovisko okolo Moskvy sa v rovnakom čase schádzali vodiči z celého Ruska. Pripravovali sa na blokádu metropoly. Platon je dôvodom najväčších protivládnych akcií za posledných 15 rokov - od chvíle, ako prezident Putin stojí v čele krajiny.

Podstata kolektívneho hnevu ruských vodičov diaľkovej nákladnej dopravy je prostá. Nový zákon im od 15. novembra 2015 ukladá platiť cestnú daň za každý kilometer federálnych ciest. Poväčšinou rozbitých a zle udržiavaných. Podľa výpočtu vládnych úradníkov každý z nich pôsobí škody na cestách vo výške 3 ruble 73 kopejok na každom kilometri, píše portál Lidovky.cz.

Vodiči dali ultimátum

Zatiaľ ale bude každé auto platiť za odjazdený kilometer len 1 rubeľ 52 kopejok, od marca 2016 už 3 ruble. V budúcom roku by sa tak vďaka Platonovi malo vybrať 40 miliárd rubľov. Tak znel plán, ktorý sú niektorí poslanci ochotní pod tlakom protestov zmeniť a poplatky aspoň znížiť.

Rozhorčení vodiči dali vláde ultimátum - buď bude Platon zrušený, alebo sa nakoniec prebijú so svojimi vozidlami až na Červené námestie.

Vodiči sú pobúrení tiež tým, že vláda poverila vyberaním poplatkov súkromnú firmu RT-Invest Dopravné systémy, ktorú vlastní Igor Rotenberg, syn Arkadija Rotenberga, blízkeho priateľa prezidenta Putina. Za prvé dva týždne fungovania zákona vybrala firma cez 550 miliónov rubľov.

Napríklad dopravca, ktorý teraz preváža tovar na väčšie vzdialenosti, čo v Rusku nie je nič výnimočné, napríklad z Moskvy za Ural alebo naopak, zaplatí viac na cestnej dani, než dostane za dopravený náklad.

"Peniaze, ktoré vyberú od nás, pôjdu na rakety," obávajú sa vodiči.

Kremeľ sa bojí

V Kremli sa boja práve politizácie hesiel a toho, že verejnosť začne poukazovať na znižovanie životnej úrovne ako dôsledok výdavkov na zbrojenie a ruského vojenského angažmán v konfliktoch na východnej Ukrajine a v Sýrii. Zatiaľ ale vodiči vidia v prezidentovi Putinovi skôr svoju poslednú nádej - napísali mu otvorený list, v ktorom ho prosia o pomoc a veria, že proti "zlej" vláde zakročí.

Po troch týždňoch protestov ruskí poslanci nakoniec sľúbili, že znížia zákonom stanovenú pokutu za ignorovanie Platona. Doteraz majiteľ auta, ktoré nie je vybavené GPS lokátorom, mal zaplatiť až pol milióna rubľov. Poslanci sľubujú znížiť túto sumu na päť tisíc rubľov.

Napriek tomu bolo v stredu na cestnom okruhu okolo Moskvy 90 nákladných vozidiel, prevažne z Dagestanu, Kostromy a Petrohradu. Ďalšie prichádzali. Vodcovia povstania vodičov počítali s väčšou účasťou.

Avšak do akcie sa zapojili ruské tajné služby a v spolupráci s políciou dokázali predsa len časť najväčších búrlivákov "upokojiť". Napríklad petrohradského vodiča Alexandra Rastorgujeva policajti zatkli, aj keď len na niekoľko hodín, od účasti v blokáde ho odradili. Aj ďalší vodiči radšej zostali doma, kde vraj dnes budú blokovať trasy.

Z tejto strany prezident Putin úder nečakal. Pripravuje sa na útok NATO alebo islamských teroristov, poprípade ukrajinských fašistov. Ale že proti Kremľu vytiahnu vodiči nákladiakov, bol tak trochu šok.

Ako hovorí Nikolaj Mironov, šéf Centra ekonomických reforiem, dobré rozhodnutie neexistuje. "Ak vláda ustúpi vodičom, aj ostatní sa vydajú v hladných pochodoch na Moskvu. Keď neustúpi, môže dôjsť k vzbure, podobnej tej, aká ochromila Rusko začiatkom 90. rokov minulého storočia, keď povstali baníci. A oni vtedy dosiahli svoje."

01 - Modified: 2007-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - New York
01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-03-15 10:52:33 - Feat.: - Title: V smere na hraničný priechod s Ukrajinou čaká vyše tisíc kamiónov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 15:34