StoryEditor

Lekár Šóth: Pristúpili sme k tomu, že budeme vyberať poplatky, lebo inú šancu ako zachovať ambulancie nemáme

10.01.2023, 18:19

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth tvrdí, že aktuálna situácia už nekladie otázku, či takéto poplatky vyberať, s kolegami skôr riešia ako ich nastaviť, aby boli v únosnej miere.

Bratislavská kardiologička zaviedla poplatok, ktorý má jej ambulancii kompenzovať jej zvýšené náklady. Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth tvrdí, že tento prípad nie je ojedinelý a takýchto ordinácii je viac.

Poplatky nezaviedli skôr len preto, že čakali, či sa schváli štátny rozpočet a v akej podobe.

„Nepovedal by som, že sú to poplatky navyše. To sú skutočne poplatky za to, aby sme mohli fungovať, aby sme prežili túto dobu,“ vysvetľuje s tým, že energetická kríza situáciu už len prehĺbila.

Dodáva, že aktuálna situácia už nekladie otázku, či takéto poplatky vyberať, s kolegami skôr riešia ako ich nastaviť, aby boli v únosnej miere.

Upozorňuje, že nejde o žiadne vymáhanie poplatkov, sú dobrovoľné a napriek nezaplateniu musí lekár pacienta ošetriť. Šóth pracuje ako všeobecný lekár a ambulanciu má v prenájme v priestoroch polikliniky, aj jemu však stúpli náklady na chod ambulancie o 200 eur, zdražel aj zdravotnícky materiál a priznáva, že jeho zdravotná sestra vidí, že kolegyniam v nemocniciach zvýšili platy.

image

Desiatky ambulancií zaviedli pri vyšetrení poplatky na kompenzáciu nákladov

Bežná ambulancia, ktorá nesídli v priestoroch polikliniky má prevádzkové náklady vyššie. Jeho kolegom tak narástli náklady z tisíc eur na tri či štyritisíc.

„Pristúpili sme k tomu, že budeme vyberať poplatky, lebo inú šancu ako zachovať ambulancie nemáme. My sme vyčerpali všetky možnosti, ktoré sme mali. Bojovali sme na ministerstve financi, na zdravotníckom výbore, na ministerstve financií. Bojovali sme v parlamente a u pani prezidentky, nepodarilo sa nám to. Kde ešte máme bojovať za to, aby bola zachovaná táto zdravotná starostlivosť?“

Ambulancie do 1. februára musia mať so zdravotnými poisťovňami podpísané nové zmluvy, lebo starým vyprší platnosť. Ak sa nedohodnú môže sa stať, že lekári už prestanú byť zmluvnými a celú poskytovanú zdravotnú starostlivosť si bude musieť zaplatiť pacient. Považuje to za krajnú možnosť, no zároveň dodáva, že s nimi vláda rokovala naposledy na začiatku decembra 2022.

„Ďalšia alternatíva je taká, že ostaneme pri podobe súčasných zmlúv a budeme vyberať poplatky tak, aby sme vedeli zasanovať situáciu a mali aj na to navýšenie energii a zastabilizovanie zdravotníckeho personálu.“

Dodáva, že občas má pocit, že ich celá vláda ignoruje. Zároveň upozorňuje na fakt, že zdravotnícky výbor na ktorom sa malo rokovať aj o rozpočte nebol uznášaniaschopný a teda všetci zástupcovia zdravotníckych organizácii nemohli predostrieť svoje požiadavky a obavy.

„Tak potom kde máme chodiť a koho máme prosiť, aby sa téme venoval a zabezpečil tú zdravotnú starostlivosť. A nie pre nás, ale pre tých pacientov, ktorí ju budú potrebovať,“ pýta sa prezident asociácie. Na Hospodárskej a sociálnej rade upozorňovali, že takýto rozpočet bude pre ambulancie likvidačný.

image

Detský lekár pre HN: Chýbajú aj základné lieky. Takúto chrípkovú sezónu si nepamätám

Dúfa, že v priebehu tohto alebo budúceho týždňa dostanú pozvánku na rokovanie. Naposledy rokovali v čase, keď ešte rozpočet schválený nebol. „Pokiaľ štátny tajomník na ministerstve financií hovorí, že v zdravotníctve je peňazí dosť, tak asi ťažko budeme hovoriť o tom, že to treba dofinancovať,“ uzavrel.

Šóth však upozorňuje, že aktuálny rozpočet zhorší situáciu v ambulantnom sektore a viacerí kolegovia zo zdravotníctva odídu.

„Už teraz mám informácie, že kolegovia, ktorí sú v dôchodkovom veku, už nemajú tendencie čakať. V roku 2017, veľa z nich odišlo kvôli elektronizácii zdravotníctva a nemáme tu náhradu za nich a tá situácia je veľmi vážna. Lekári, ktorí majú dôchodkový vek, v prípade ambulantných lekárov to je 40 percent, ktorí majú 67 rokov a viac, tak odídu. Množstvo lekárov nám hlási, že skončili kalendárny rok a skončili, hlásia nám to aj samosprávy. Nikto nechce ísť do dôchodku s exekúciou na krku.“

01 - Modified: 2023-01-16 08:46:57 - Feat.: 0 - Title: Prečo hrozí zánik ambulancií. Aké sú reálne náklady na ich prevádzku a prečo musia lekári vyberať poplatky? 02 - Modified: 2022-12-28 16:00:22 - Feat.: 0 - Title: Chrípková epidémia odhalila problém detských ambulantných pohotovostí na Slovensku 03 - Modified: 2023-01-09 08:58:45 - Feat.: 1 - Title: Lengvarský: Rokovania s lekármi by som dnes urýchlil tak, aby nedošlo k výpovediam 04 - Modified: 2023-01-09 07:32:10 - Feat.: 1 - Title: Niektorí priznali viac, iní zahmlievali. Minister zdravotníctva mal vlani vyššie príjmy ako premiér 05 - Modified: 2022-12-30 10:09:29 - Feat.: 1 - Title: Nemocnice rozdelili do piatich kategórií. Najvyššia je len v Bratislave (+kompletný prehľad v tabuľke)
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 02:53