Miriam Jarošová, meteorologička, meteorológia, počasie, TV JOJ FOTO: PAVOL FUNTAL
StoryEditor

Meteorologička Miriam Jarošová: Kto zasahuje do počasia a prečo neveriť aplikáciám na predpoveď?

27.05.2025, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • Zvyknete frflať na to, že je vonku inak, než je to v aplikácii vo vašom mobile, podľa ktorej ste si naplánovali program? Žijete v omyle, pretože to nie je presne stanovený program kina.
  • „Ľudia si zvykli, že to, čo im ukazuje počítač alebo mobil, je určite pravda. Ale nie je to pravda, údaje v aplikácii majú určitú mieru neurčitosti, ako sa správa atmosféra, nie je to sto percent,“ upozorňuje pre Tému meteorologička MIRIAM JAROŠOVÁ (55).
  • Z čoho všetkého predpovedá počasie a aká je úspešnosť? Prečo sa počasie nedá predpovedať úplne presne? Ako sa líši predpoveď počasia pre pilotov od predpovede pre nás na Zemi?
  • Viac ekonomického a politického spravodajstva nájdete na HNonline.sk.

Prečo nemáte rada slovo rosnička?

Pretože rosnička sa ujala ako taký pejoratívny názov pre tých, ktorí v televízii hlásia počasie, ale inak nemajú s meteorológiou nič spoločné. Preto ma rosnička nechcem povedať, že vytáča, ale toto pomenovanie nemám rada.

A čo napríklad meteoveštica? Je to lepšie?

No to skôr, ale nepijem zalievanú kávu, aby som mohla veštiť z usadeniny. Takže nemám veľmi z čoho veštiť (smiech).

Ide o to, že laik pojem „predpoveď“ pochopí ako niečo, čo naozaj bude.

Nie, je to predpoveď. Ak by sa to určite malo stať, tak je to určenie.

Lenže aj tak by sa skôr hodilo „predpoklad počasia“. Či nie?

Predpoklad je lepší, ale ak to vezmeme z anglického forecast – čiže dopredu, tak je to predpoveď. Tiež by som chcela mať vieru ľudí, že to tak vždy bude, ale nie vždy to tak je, hoci teplotný interval a aj miesto výskytu zrážok nám celkom ide. To vieme.

Aký máte pocit, ak vaša predpoveď nevyjde?

Zlý. Ak niečo nevyjde, tak sa v materiáloch, ktoré boli k dispozícii, snažím nájsť dôvod, prečo mi to nevyšlo. Čo som podcenila alebo čo som zanedbala a učím sa tým.

Dostanete pokutu, ak počasie „nevyjde“ podľa predpovede?

(smiech) Keď si uvedomíme, čo sa dialo počas čínskej kultúrnej revolúcie, keď, ak meteorológom nevyšla predpoveď, tak ich aj popravovali, tak je to u nás veľmi benevolentné. Nie, nedostávam pokutu, ale pripomienky kolegov sú často ešte nepríjemnejšie.

V posledných desaťročiach sa počasie oveľa rýchlejšie mení, jednoducho je vrtkavejšie než kedysi. Je oproti minulosti ťažšie ho predpovedať?

Neviem povedať, či ťažšie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Biológ o lacnom dopamíne: Aj dobrý zámer sa zvrtne na extrém. Ako keď chlapec kvôli iPhonu predal obličku 02 - Modified: 2025-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tajomné sily mozgu, psychiky a imunity: Hnev živí zápal a smiech pomáha bunkám pri ochrane proti rakovine
01 - Modified: 2025-06-05 06:17:37 - Feat.: - Title: Stretnutie so Sissi v Bad Ischl? Vďaka novým technológiám úplne normálna vec. Ako AI pomáha rakúskemu turizmu? 02 - Modified: 2025-06-03 07:00:00 - Feat.: - Title: HR expert pre HN: Ľudia už dnes potrebujú viac ako len výplatu. Pomenoval ďalšie štyri oblasti (rozhovor) 03 - Modified: 2025-06-03 05:30:00 - Feat.: - Title: Herec Peter Nádasdi: Som sentimentálny a zo všetkého dojatý. Vadí mi však egoizmus 04 - Modified: 2025-06-03 07:42:12 - Feat.: - Title: Najkritickejší je prvý mesiac. Ak ľudia odídu, odídu od šéfa, nie zo zamestnania, hovorí šéf HR známej firmy 05 - Modified: 2025-06-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajomstvá vesmíru alebo sme tu sami? O niekoľko tisíc rokov Zem zrejme nebude obývaná, tvrdí astrofyzik
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
05. jún 2025 23:30