StoryEditor

Zlo v čírej podobe: Petr Šámal o životných osudoch zabudnutých deviantov, sadistov, pedofilov a psychopatov

11.05.2025, 00:00
  • Producent, scenárista a spisovateľ PETR ŠÁMAL (75) vo svojej novej knihe predstavuje príbehy sedemnástich českých vrahov a vrahýň, ktorí boli odsúdení na trest smrti.
  • Medzi známymi prípadmi na stránkach jeho diela defilujú v priebehu desaťročí postavy a životné osudy pozabudnutých deviantov, sadistov, pedofilov a psychopatov, ktorí majú so svojimi slávnejšími kolegami jedno spoločné.
  • Z ich počínania srší zlo v čírej podobe, utrpenie bezbranných obetí, ktoré mali smolu, že týchto predátorov stretli v nesprávnej chvíli a na nesprávnych miestach.
  • Všetci títo vrahovia nakoniec okúsili povraz pankráckeho popraviska, kde sa väčšinou namiesto zlomenia väzu dusili dlhé minúty, uvádza v článku časopis Téma. 

Máte na konte rad kníh, ktorých ústrednou témou je zločin a trest. Prečo vás to tak dlhodobo priťahuje?

Aby ste sa nemýlili. Ja som napísal napríklad aj beletriu o láske, ale tú dlho nik nechcel vydať. Nakoniec síce uzrela svetlo sveta pod názvom Více než hra, žiadny zásadný čitateľský ohlas však, bohužiaľ, nezaznamenala. Ľudí oveľa viac zaujímajú moje knihy o skutočných kriminálnych prípadoch, príbehy, z ktorých často srší zlo v čírej podobe. Podľa mňa je dôležité, že sú to reálne príbehy a prípady, žiadna fikcia. Možno práve to ľudí tak priťahuje. Ten dotyk zla, nenávisti, sadistického nutkania, ktoré bolo nakoniec potrestané smrťou páchateľa. Mňa samotného prekvapil úspech mojej prvej knihy o odsúdených na trest smrti z roku 2021. Veľmi dobre sa predával, čo by som úplne nečakal v časoch vojen a všeobecne každodenne zobrazovaného násilia. Že ľudia v takom násilnom čase radi čítajú o násilí.

Možno je to tým, že odnepamäti v sebe riešime, ako mohol niekto spáchať také príšerné a hrozné činy. A často, samozrejme, aj to, aký trest si za to zaslúžil.

To máte pravdu. Bavili sme sa o tom s generálom Petrom Dohnalom, bývalý šéfom väzenskej služby, ktorý podľa mňa správne na moju otázku odvetil, že fascinácia krvavými príbehmi a následnými tvrdými trestami, keď odsúdení prichádzali o život, tu bola v podstate vždy. Pri poprave v stredoveku bolo námestie pravidelne preplnené ľuďmi, ktorí sa prišli pozrieť. A to boli verejné popravy veľakrát veľmi drastické, dnes by sme povedali sadistické, keď odsúdených lámali v kolesách, sťahovali z kože a podobne. Jednoducho je to v nás akosi zakorenené.

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľ Marek Torčík: Korene šikany a násilia sú v nastavení spoločnosti. Nevieme zaobchádzať s odlišnosťou 02 - Modified: 2025-01-14 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľ, novinár Aleš Palán aj o tom, ako nám knihy vedia zmeniť život: Chýba nám pozeranie do prázdna 03 - Modified: 2025-03-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šťastie a dobro všetkým v Rusku
01 - Modified: 2025-11-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Biznis vyjednávač: Nešliapem na ego. Ukazujem rešpekt, aj keď nesúhlasím, menej hovorím a počúvam 02 - Modified: 2025-11-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Ľudia na sieťach vyjadrujú nenávisť tak, aby ju neskôr mohli poprieť, približuje filozof 03 - Modified: 2025-11-25 23:00:00 - Feat.: - Title: ​Blackout v Európe? Vylúčiť sa nedá. Šéf prenosovej sústavy pre HN upozorňuje na riziká zelených zdrojov 04 - Modified: 2025-11-25 09:05:00 - Feat.: - Title: Netvory z mlyna hrôzy. Kanibalská kauza šokovala celé Československo, sudcovia sa však nemali čoho chytiť 05 - Modified: 2025-11-23 17:00:00 - Feat.: - Title: Herez zo seriálu Ranč Károly Tóth: Lepšie fungujem vo vzťahu ako sám
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
28. november 2025 02:38