Stretol som sa v novinách s titulkom „Samota zabíja“ a zaujímal by ma mechanizmus, pri ktorom pocit opustenosti škodí ľudskému zdraviu.
Pre naše medziľudské a sociálne fungovanie je dôležité vedieť byť s druhými, ale rovnako aj vedieť byť sám so sebou. Jednou z definícií duševného zdravia a tiež cieľov psychoterapie je vedieť nadväzovať a udržiavať dlhodobé a uspokojivé medziľudské vzťahy. To zahŕňa mať dobrý vzťah so sebou aj s druhými, pretože zdravý kontakt má nejaký rytmus, je to schopnosť priblížiť sa, niekedy až do intimity, a schopnosť sa stiahnuť, niekedy až do izolácie. Keď sa taký priebeh niekde zadrhne, môže to prinášať pomerne závažné problémy. Ideálne je teda vedieť oboje, ale v našej kultúre nám to ide čím ďalej, tým horšie.
Stretávate sa ako klinický psychológ s ľuďmi, ktorí sa sťažujú na opustenosť a nevedia nadviazať kontakt?
Rozhodne áno. Som presvedčený, že vzťahové je vlastne všetko. Naučili sme sa, že máme chodiť do práce, zarábať peniaze, starať sa o bývanie, ale ľudia neustále riešia predovšetkým vzťahy, a to nás nikto neučil. A nie sú to len vzťahy s druhými, s matkou, rodičmi, kamarátmi alebo s kolegami v práci. Je to napríklad aj vzťah k mestu, v ktorom žijeme, vzťah k práci, vzťah k autu... Časť ľudí prichádza do ordinácie s vedomím, že so vzťahmi majú nejaký problém – že si napríklad pripadajú opustene, vzťahy sa im nedaria alebo sa často dostávajú do konfliktu. A časť ľudí prichádza s nejakým zástupným problémom a až časom dospejeme k tomu, že vzťahy sú faktor, ktorý v tomto probléme hrá dôležitú rolu.
Môžete povedať nejaký konkrétny prí klad?
Predstavte si napríklad človeka, ktorý si od školy pripadá sám, zažil šikanovanie, ale nedarí sa mu ani v ďalších kolektívoch a pripadá si osamelý, vylúčený. Ako sa to deje? Má naozaj len takú smolu, alebo je nejaký spôsob, akým on sám môže k takémuto výsledku prispievať? Z minulosti má zlú skúsenosť, naučil sa svetu nedôverovať, a my sa spoločne snažíme zistiť, či on sám neopakuje nejaký scenár, ktorý ho privádza na rovnaké životné miesto. Za naše problémy totiž nemôže často len vonkajšie prostredie.
Zostáva vám 77% na dočítanie.