Petr Švancara, bývalý futbalista, manager, účastník reality show Survival Česko SNÍMKA: Anna VavríkováSNÍMKA: Anna Vavríková
StoryEditor

Petr Švancara, bývalý futbalista a účastník šou Survivor: Vekom som už hádam zmúdrel

12.06.2023, 00:00
  • Nedávno sa bývalý futbalista Petr Švancara (45) zúčastnil na drsnej televíznej reality šou Survivor, ktorá sa natáčala v Dominikánskej republike.
  • Na ihrisku toho kedysi nikdy veľa nenabehal, ale bavil divákov osobitými kľučkami a krásnymi gólmi a vtipnými hláškami, občas aj šaškoval.
  • Dnes už niekdajší nagélovaný frajer, ktorý naháňal dievčatá a užíval si život, hrá len za starú gardu Zbrojovky Brno, o to viac však srší vtipom ako športový spolukomentátor a glosátor či ako hviezda zábavných relácií.
  • Prečítajte si rozhovor publikovaný v magazíne Téma.

Všetci vás chvália, že ste sa vrátili zo súťaže Survivor fit. Koľko ste tam za tých 37 dní schudli?

Skoro dvadsať kíl. Tesne po návrate som mal osemdesiat, teraz mám o dve kilá viac – už sme s kamarátmi dali nejaké to pivo. Ale chcel by som si to udržať. Ideálne je, aby sa to zastavilo maximálne na nejakých osemdesiatpäť. Hádam tie prebytky vypotím v saune, do tej chodím rád. A dokonca som si u nás na dedine kúpil permanentku do posilňovne.

Koľkokrát ste tam boli?

Už dvakrát. Teda raz som sa tam bol iba pozrieť (smeje sa). Zatiaľ tam viac chodí môj syn. Verím, že tam budeme chodiť spolu a že ma bude motivovať. Chcem zostať fit, pretože takto je mi lepšie. Nezadýchavam sa tak. Najlepšie to vidieť pri lyžovaní. Človek si zrazu v pohode obuje lyžiarky, bez toho, aby to musel robiť „na potápačov“, teda zadržať pri predklone dych... A pochvaľujú si to aj všetci okolo mňa vrátane manželky (usmieva sa). Preskočil som z XL do M. Myslím, samozrejme, veľkosť oblečenia... Takže som urobil inventúru šatníka. Chcel som tie veľké kusy niekam odviezť. Manželka to radšej odložila. Neverí mi, že si to udržím... No, mám rád zábavu, hlavne to pivo. Ale už je toho menej. Nedávno sme dostavali rodinný domček a som rád doma, aj keď mám desať minút do Brna. Na dedine som spokojný: domáci mäsiar, domáce vajíčka... Teraz sa snažím byť lepším otcom, ako keď som hral futbal vrcholovo a cez víkendy som bol stále preč.

„ŠVANCIHO“ HLÁŠKY...

Pre novinárov sú hráči ako on požehnaním, rozhovory s nimi nikdy nie sú nuda. Hláškam, čo zo seba „Švanci“ sypal, často brnianskou hantírkou, hovoril „švancarovinky“. Podľa tej, asi najslávnejšej, dostal aj prezývku Mercedes. Na aké ďalšie hlášky futbaloví fanúšikovia dodnes spomínajú?

• „Kto sa vracia, neverí svojmu gólmanovi.“ (o svojej nechuti či neschopnosti brániť)

• „Ja som nástenkár, pokladník, útočník, kapitán a neviem, čo mám všetko ešte za funkcie. To ma na tom futbale jednoducho baví.“(v tíme mal funkcií ako kalkulačka)

• „Som možno jeden z najväčších odborníkov na diaľnicu D1, teda okrem tých šiestich ľudí, čo ju opravujú.“ (o neustálom cestovaní na trase Praha – Brno a späť počas angažmán v Slávii)

• „S takým vercajkom by som kariéru v pornobranži neurobil.“ (o tom, čo si chlapci merajú po zápase v sprchách)

• „Zájdem si na pivo, guľáš a sviečkovú, pretože dovolenka je od slova dovoliť.“ (o tom, prečo do prípravy na novú sezónu prichádzal vždy s ľahkou nadváhou)

• „Vo futbale som toho v prvej a v druhej lige jednoznačne najviac nachodil.“ (vyznával jednoducho pravidlo, že behať má lopta, nie hráči)

• „Pred zápasom mám 25 a po skončení 42.“ (o živote starnúceho hráča)

• „Viete, prečo nenastúpil Luděk Zelenka? Pretože práve točí program Jste to, co jíte. A prečo som nenastúpil ja? Pretože točím Výmenu manželiek.“ (o rozvode)

-tm-

Váš šestnásťročný syn je tiež futbalový útočník. Pustili ste mu nejaký významný moment zo svojej kariéry?

Pravidelne cestujem na jeho zápasy, potom to rozoberáme. Vie, že som v zakončení vedel byť správne „vyčuraný“. Že som vedel loby, obaľovačky a aj kľučky. Ako ľavák má trochu problém s pravou nohou. Každý hráč má jednu nohu slabšiu, ale praváci väčšinou s ľavou nohou tak nebojujú. Preto veľa trénujeme hru oboma nohami. Je šikovný. V šestnástich je oveľa urastenejší, než som býval v jeho veku ja. Určite má na to, aby bol úspešnejší futbalista ako ja. A robí pre to veľa, naozaj drie. Každý deň... A denne sa o futbale aj bavíme. Aj o živote futbalistu. Rozoberať školu, na to väčšinou potom už neostáva energia. Navyše mu v tom veľmi poradiť ani neviem...

Po kom je? Vy ste mali skôr povahu flákača...

Zrejme po svojej matke.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 80% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-05 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie riziko hrozí tým, ktorí sa stavia, že zabehnú maratón. Odborník označil najčastejšie chyby bežcov 02 - Modified: 2023-05-03 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Návrhár Lukáš Krnáč: Niektorí chcú byť provokatívni, ale len trošku, aby neurazili. Ja to tak nerobím 03 - Modified: 2023-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spisovateľka a humoristka Oľga Feldeková: Pripadalo mi normálne byť múzou
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
29. apríl 2024 22:24