MUDr. Martin Záhorec, kardiológ, primár, Detské kardiocentrum Bratislava SNÍMKA: Pavol FuntÁl
StoryEditor

Nádej pre detské srdcia: Sú jediní na Slovensku a úspešne konkurujú zahraničiu

14.06.2022, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • V špičkovom bratislavskom Detskom kardiocentre už tridsať rokov robia veľké veci na malých srdciach, a vďaka tomu majú mnohé deti ďalšiu šancu na život.
  • „Pred štyridsiatimi rokmi bola úmrtnosť po operáciách srdca v detskom veku v desiatkach percent, kým teraz sa pohybujeme na úrovni troch percent včasnej pooperačnej úmrtnosti,“ vraví Martin Záhorec (48), primár Oddelenia detskej kardiológie.
  • Čím si DKC prešlo počas svojej existencie? Čo všetko tam dokážu liečiť? Ako sa im „žije“ v novej budove? Prečo chodievajú operovať deti do Kene?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma. 

Detské kardiocentrum v Bratislave oslavuje tento rok svoje tridsiate narodeniny. Čo podmienilo jeho vznik?

Požiadavka na vznik komplexného centra silnela po rozdelení Československa. Dovtedy totiž aj slovenské deti dominantne operovali v Prahe, kde bolo od roku 1977 jediné československé kardiocentrum. Na Slovensku do vzniku kardiocentra pracovala skupina detských kardiológov na Úprkovej ulici v Bratislave, kde sa kedysi nachádzala pediatria. V starom srdcovo-cievnom ústave pre dospelých – ÚKVCH (Ústav kardiovaskulárnych chorôb – pozn. red.) na Partizánskej ulici niekedy operovali aj deti. Nebol to však optimálny režim, pretože deti tam boli medzi dospelými.

Keď v roku 1992 detské kardiocentrum vzniklo, nemalo vlastnú budovu. V akých podmienkach ste začínali?

Boli sme takpovediac doplnení do novopostavenej budovy detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch. Pôvodne nebolo v pláne, že kardiocentrum bude jej súčasťou. Dostali sme sa tam dodatočne a vyplnili sme neobsadené priestory vzdialené od seba sedem poschodí, čo nebolo dlhodobo ideálne. V danom čase bol pokrok, že sa celý tím dostal pod jednu strechu.

Aké operácie ste na začiatku vykonávali?

Komplexnosť operačných a katetrizačných výkonov začala stúpať. Prelomovým bola napríklad novorodenecká anatomická korekcia jednej z najčastejších kritických vrodených chýb srdca – tzv. transpozície veľkých ciev (hlavné srdcové cievy aorta a pľúcnica odstupujú z nesprávnych komôr a pri operácii je ich potrebné vymeniť – pozn. red.). Asistoval pri nej aj americký tím lekárov. Slovenské detské kardiocentrum malo totiž to šťastie, že jeho vznik materiálne a odborne podporil tzv. Project Hope, ktorý vznikol s pomocou americkej vlády – bolo vyčlenených zhruba 2,6 milióna dolárov na to, aby urobili mnohovrstevnú podporu vzniku a rozvoja nášho programu. Významnou mierou sa o pridelenie grantu zaslúžili aj americkí Slováci na čele s emigrovaným slovenským detským kardiológom dr. Zoltánom Meškom.

image

Prírodu sme „zamorili“ estrogénom. Vracia nám to neplodnosťou, rakovinou a mení pohlavie a IQ, tvrdí vedec

Bola tam teda aj nejaká odborná spolupráca s americkými špecialistami?

Išlo o päť návštev celého expertného tímu z Bostonu z Harvardovej univerzity, keď do Bratislavy prišli chirurg, kardiológ, intenzivista (stará sa o kritický chorých pacientov, napr. tesne po operácii – pozn. red.), anestéziológ, špecializované zdravotné sestry, ktorí priamo pri liečbe slovenských detí učili náš menej skúsený, ale entuziastický tím princípy modernej kardiologickej a kardiochirurgickej starostlivosti.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 90% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-13 11:33:51 - Feat.: 0 - Title: Ako sa rozplieta príčina úmrtia: Patológ prezradil čo sa deje v pitevni aj ako sa rozpletá záhada úmrtia
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
20. apríl 2024 19:34