Športový komentátor prezradil zákulisie náročnej práce. SNÍMKA: Mafra/Richard Filipko
StoryEditor

Komentátor Pavol Gašpar: Živé vysielanie je najrizikovejšia časť športovej žurnalistiky

29.05.2022, 00:00
  • Jeho hlas patrí k hokejovým priamym prenosom tak, ako koleso patrí k autu.
  • Bez neho by to už ani neboli tie prenosy RTVS, na ktoré sme zvyknutí.
  • Pavol Gašpar komentuje hokej dvadsať rokov, zažil množstvo svetových šampionátov a olympijských hier, fanúšikov hokeja sprevádza aj počas aktuálneho svetového šampionátu vo Fínsku.
  • Ako sa mení komentovanie hokeja? Akých bolo hokejových 20 rokov od zisku zlata pre Slovensko? A ako vonia hokejová šatňa?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Je nejaké vysvetlenie, prečo je práve hokej na Slovensku taký populárny?

Dáta sledovanosti hovoria jasne, keď porovnáte zápas hokejistov Slovenska na majstrovstvách sveta alebo na olympijských hrách so zápasom futbalistov na MS alebo na Eure, je to násobne v prospech hokeja. Hlbšie vysvetlenie sme nehľadali, ale my si to insitne vysvetľujeme tak, že hokej je na Slovensku veľmi populárny aj medzi ženami, kým futbal až tak nie. Preto môže byť sledovanosť hokeja niekedy až dvojnásobná v porovnaní s futbalom.

Aj hokejisti vo vysvetlení trochu tápu, niektorí starší hovorili, že je populárny preto, lebo keď nás kedysi obsadili Rusi, bol hokej to, v čom im to vtedajšie Československo mohlo vrátiť. Že to bolo emotívne a odvtedy je hokej populárny. Ale to sú laické vysvetlenia...

Asi preto, že nie sú sociológovia, my tiež nie sme, tak sa môžeme len dohadovať. My sa nad tým javom nezamýšľame, ale sme radi, že to tak je.

Existuje niečo podobné v iných krajinách?

V Kanade je hokej športom číslo jeden, Kanada je však celkovo športovo veľmi prajná krajina. Zažil som vo Vancouveri 2010 olympijský turnaj, ktorý bol úžasný sám osebe, a neviem, či ho z hľadiska atmosféry niekedy niečo prekoná. Podobne populárny ako na Slovensku je hokej v Česku a v postsovietskych krajinách ako Lotyšsko, Bielorusko.

image

Proti Dánom nastúpime s ôsmimi obrancami. V bráne bude Húska

V Lotyšsku a Bielorusku ste tiež zažili šampionáty. Aké boli?

Vynikajúce z hľadiska atmosféry. V Lotyšsku, samozrejme, nemôžeme brať do úvahy vlaňajšiu Rigu, ktorá bola poznačená pandemickými opatreniami, ale skôr prvý šampionát v roku 2006, ktorý bol úžasne zorganizovaný. V týchto krajinách je podobný ošiaľ medzi fanúšikmi ako na Slovensku, všetci chodia v národných farbách a robia presne to, čo poznáme u nás – ponožky na spätných zrkadlách áut, vlajočky, veľké klobúky, hluk na uliciach, plno ľudí.

Fínsko je podobné?

Prekvapilo ma, že Fínsko, Švédsko, Rusko, ktoré sú silné hokejové krajiny, to až tak neprežívajú. Počas majstrovstiev sveta

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-22 11:35:39 - Feat.: 1 - Title: Ramsayho ďalší tromf. Hokejovému svetu sa predvádza nový slovenský rekordér 02 - Modified: 2022-05-20 21:18:52 - Feat.: 1 - Title: Slafkovský: Všetci dvojtýždňoví tréneri sú šťastnejší a musia teraz hľadať, kde inde máme problém
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 10:26