StoryEditor

Presadzuje základný príjem na Slovensku: Dostať peniaze zadarmo nie je utópia, myslím, že to pôjde

18.07.2021, 00:00
Predstavte si svet, v ktorom by namiesto ľudí pracovali stroje, ale vy sa už nemusíte báť, ako zabezpečíte rodinu.

O tom, že by ľudia mohli dostávať nejaké peniaze bez toho, aby museli pracovať, sa hovorí čoraz častejšie. Vy koordinujete celoeurópsku iniciatívu pre nepodmienený základný príjem v rámci Slovenska. Čo je podstatou tohto nápadu?
Ide o koncept finančného zabezpečenia prostredníctvom pravidelného vyplácania určitej peňažnej sumy. To, že je nepodmienený, naznačuje, že ho človek dostane bez ohľadu na to, či je zamestnaný, alebo nie, či sa nachádza v zložitej sociálnej situácii, alebo nie. Ten príjem by mal byť v takej výške, aby umožňoval dôstojné uspokojenie základných životných potrieb. Ľudstvo by tak dostalo príležitosť vybudovať šťastnejšiu, slobodnejšiu a kreatívnejšiu spoločnosť, kde sa namiesto práce „iba pre peniaze“ otvorí možnosť robiť to, čo človeku dáva hlbší zmysel.

Téma

Som podozrievavá, keď mi niekto dáva niečo len tak. Pretože nič nie je úplne zadarmo...
Plne tento postoj chápem, cítia to tak mnohí. My sme sa presunuli z turbokomunizmu, keď všetko patrilo všetkým a v konečnom dôsledku nikomu, do turbokapitalizmu, kde si každý chráni to svoje. Pretože za to, aké mám auto, som predsa zodpovedný ja sám, je to výsledok mojej tvrdej práce. No je to naozaj tak? V každom prípade nejde o nejaký môj výmysel alebo nápad zopár nadšencov. Nie je to úplne mladá myšlienka a v rôznych variáciách sa objavuje už dlhšie. Centrom konceptu nepodmieneného základného príjmu (ďalej používame aj skratku UBI z anglického Unconditional Basic Income, pozn. red.) je myšlienka, že každý človek potrebuje na prežitie istú finančnú dávku, a buď mu ju poskytne trhové hospodárstvo, alebo mu ju poskytne štát. Svojím spôsobom je základným príjmom inšpirovaný aj „kurzarbeit“, ktorý sa zaviedol ako prvá reakcia na pandemickú krízu vyvolanú ochorením COVID-19 v mnohých európskych štátoch (kurzarbeit je nemecký termín, ktorý znamená prechodné skrátenie normálneho pracovného času podniku, spravidla z dôvodu ekonomických problémov. Na Slovensku by mala začať fungovať od januára 2022, pozn. red.).

Hovoríte, že to nie je nová myšlienka. Kedy sa s ňou ľudstvo začalo vážnejšie zaoberať?
Už v roku 1516 popísal Thomas More v svojom románe Utópia zavedenie základného príjmu ako ochranu proti kriminalite. No prvé vedecké práce vznikli v 60. rokoch v USA. Počas vlády prezidenta Lyndona Johnsona vypracoval neoliberálny ekonóm Milton Friedman prvý model takzvanej „negative income tax“, negatívnej dane z príjmov (ľudia pod určitou príjmovou hranicou by od štátu dostávali prídavky namiesto toho, aby sami odvádzali dane, pozn. red.) Richard Nixon chcel v roku 1...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-16 14:55:49 - Feat.: 0 - Title: Základný príjem: Ako dopadli jednotlivé experimenty a prečo to vo Fínsku nevyšlo? 02 - Modified: 2019-02-13 07:10:38 - Feat.: 0 - Title: Sulík chce na Slovensku základný príjem. Fíni to nastavili veľmi vysoko, spravil by som to inak, tvrdí 03 - Modified: 2016-02-10 21:55:39 - Feat.: 0 - Title: Základný príjem otvára ďalšie otázky 04 - Modified: 2019-02-12 09:24:26 - Feat.: 0 - Title: Stovky eur mesačne za nič? Fíni otestovali základný príjem, takto dopadol experiment 05 - Modified: 2020-04-08 20:22:15 - Feat.: 0 - Title: Španielsko chce pre epidémiu zaviesť základný príjem
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 21:23