StoryEditor

Temné duše našej spoločnosti: Sú motivovaní zapájať sa do politiky alebo odmietajú opatrenia

23.04.2022, 00:00
Sú ľudia, ktorí ako vodiči ani za nič nepôjdu v meste predpisovo do 50 kilometrov za hodinu, sú tiež takí, čo ani za nič nechceli dodržiavať protipandemické opatrenia, nechceli sa podrobovať ničomu a nikomu.

Existuje pojem temná triáda, ktorý pred dvadsiatimi rokmi prvýkrát použili psychológovia Delroy Paulhus a Kevin Williams. Čo to vlastne znamená?

Samotné tri črty, ktoré obsahuje temná triáda – narcizmus, psychopatia, machiavelizmus – boli opísané dávno pred tým, ale išlo skôr o klinické psychiatrické poruchy, čiže napríklad pri psychopatii ide o jedincov, ktorí sú schopní páchať zločiny, až zavraždiť. Ale samotná temná triáda, ktorú identifikovali Paulhus a Williams, je subklinická, čiže sa vyskytuje v zdravej populácii, a sú to bežné charakteristiky, ktoré má v nejakej miere každý z nás. Nie sú však také výrazné, že by sme ich mohli považovať za poruchu. Oni vlastne identifikovali koncept temnej triády medzi bežnými ľuďmi s tým, že tie črty predurčujú správanie človeka.

Archív HN

​Temná triáda predurčuje čo?

Je to negatívna zlovoľná stránka osobnosti a dôležitý faktor, ktorý ovplyvňuje, či niekto napríklad dodržuje spoločenské normy alebo nie. My sme sa tomu venovali vo výskume týkajúcom sa dodržiavania pravidiel počas pandémie, ale funguje to vo všeobecnosti.

Ľudia, ktorí majú temné črty osobnosti, za to nemôžu?

Myslíte, či to majú chudáci vrodené a nemôžu za to, alebo majú psychopatiu, machiavelizmus a narcizmus naučené a zdokonaľujú to? Je to ťažká otázka, a aj výsledky štúdií, ktoré sa ňou zaoberali, boli rôzne, je to s vysokou pravdepodobnosťou kombinácia oboch aspektov. Ale všeobecne sú osobnostné črty relatívne stále. V niektorých obdobiach sú isté črty silnejšie, v iných ako keby išli do úzadia. Menia sa možno niektorými skúsenosťami – ak človek prekoná traumu, môže ho to zmeniť aj zásadne, ale inak sú to relatívne stabilné črty.

Identifikovaný je aj opak – svetlá stránka osobnosti. Čo to je?

Tú identifikovali Scott Kaufman a jeho kolegovia len nedávno, v roku 2019, a koncipovali ju ako opozitum temnej triády. Snažili sa vytvoriť metodiku, ktorá by zachytila alternatívu, opačnú stranu. Svetlá triáda súvisí s altruizmom, so súcitom, s empatiou, prívetivosťou. Temná triáda, čiže psychopatia, machiavelizmus, narcizmus, je, naopak, charakteristická emočnou vyprahnutosťou, bezcitnosťou, nízkou úctou k druhým, vysokou tendenciou manipulácie druhými. Je malá pravdepodobnosť, že takých ľudí zastaví nejaká morálna norma, oni sú skrátka manipulatívni. Využívajú ľudí vo svoj prospech a je im úplne jedno, či je to morálne. Neprežívajú negatívne emócie, keď niekoho využili.

Čiže to boli aj tí ľudia, ktorí ani po vyše dvoch rokoch pandémie nepochopili, že keď si dajú respirátor, tak tým chránili predovšetkým druhých, naprí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-24 14:32:24 - Feat.: 0 - Title: Zabiť v afekte je schopný každý z nás, hovorí ocenená kriminalistka 02 - Modified: 2021-12-17 06:40:29 - Feat.: 0 - Title: Psychológ o agresii aj súcite: Dav vieme manipulovať, meniť jeho názory. V anonymite sme odvážni a zlí 03 - Modified: 2022-01-31 14:11:27 - Feat.: 0 - Title: Zahováranie, útok, prekrúcanie: Takto s nami v diskusii, v práci, obchode aj politike manipulujú
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 17:49