StoryEditor

Astma môže prepuknúť kedykoľvek. Odborník prezradil ako s ňou bojovať aj aké zásadné chyby robíme

15.04.2022, 00:00
„U detí býva astma často zamieňaná za opakované infekcie dýchacích ciest alebo zápaly pľúc. Sú tak neadekvátne aj niekoľkokrát do roka zbytočne liečené antibiotikami,“ posťažoval sa odborník.

Ako by ste astmu opísali laikovi?

Je to choroba mnohých tvárí, na druhej strane tými najtypickejšími prejavmi sú pocity nedostatku vzduchu, ktoré pacienta prekvapujú náhle, teda z pocitu relatívne plného zdravia. Tak je astma vnímaná v mysliach pacientov aj lekárov. Prejavuje sa rôzne akútnymi a rôzne ťažkými stavmi dýchavičnosti, ktoré chorého obmedzujú buď vo výraznejších športových aktivitách, alebo niekedy aj v tých najzákladnejších a každodenných činnostiach.

Archív HN

​Hovoríte, že je to choroba mnohých tvárí. Aké sú tie ďalšie, možno neobvyklé, ktoré by človek astme neprisudzoval?

Predovšetkým v detskom veku sa za astmu zamieňajú prejavy respiračných infekcií horných a dolných dýchacích ciest (opakované či chronické nádchy, bronchitídy, pozn. red.), alebo dokonca zápaly pľúc. Deti tak často bývajú neadekvátne a zbytočne, často aj niekoľkokrát do roka, liečené pomocou antibiotík. Aj u dospelých býva astma zamieňaná za opakované infekcie dýchacích ciest alebo zápaly pľúc, najčastejšie však za CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc, ide o zápalové ochorenie dýchacích ciest, postihujúce predovšetkým fajčiarov, a prejavuje sa chronickým kašľom a dýchavičnosťou – t. j. podobne ako astma, pozn. red.). Viac-menej každý, kto fajčí a má dychové problémy, býva „automaticky“ označovaný za pacienta s CHOCHP. Pritom môže ísť
o astmatika. Vo vyššom veku sa potom dychové problémy mylne prisudzujú nadváhe či kardiovaskulárnym ochoreniam, pre ktoré býva dýchavičnosť tiež typická.

Je pravda, že väčšina prípadov astmy sa prejaví už v detskom veku?

Je to skutočne tak. Na druhej strane sa traduje bonmot, že láska a astma môžu prepuknúť v každom veku, čo je, samozrejme, klišé, ktoré platí pre množstvo ochorení. Ale áno, skutočne veľká väčšina – zhruba 80 percent astmatikov – si počiatky svojho ochorenia nesie z detstva. Ale často sa u nich nezačína vlastnou astmou, tá je až vyvrcholením tzv. atopického pochodu, čo znamená, že deti začínajú mať v útlom veku prejavy atopického ekzému, vzácnejšie aj alergií na potraviny, neskôr sa typicky pridajú prejavy sennej alebo celoročnej nádchy a podráždenie očí. A až neskôr, napríklad niekde na druhom stupni základnej školy, sa u nich prejaví aj astma. Napr. keď si pubertiak

so sennou nádchou dá cez prázdniny u dedka uprostred peľovej sezóny svoju prvú cigaretu v živote, dostane astmatický záchvat. Keby si ju však ten istý tínedžer zapálil na Silvestra, bude mu po nej síce zle, ale astmatický záchvat nedostane. Nebude tam totiž súhra peľovej alergie. Čiže u prevažnej väčšiny pacientov sa začne astma v detskom veku a je zviazaná s alergiou a astmatickým pochodom. Vnútorná podstata týchto chorôb je rovnaká, len sa prejavujú v rôznych orgánoch – na koži, nosnej sliznici, očnej spojivkovej sliznici či prieduškách. Ak však astma príde až v dospelosti, platí, že čím neskôr sa prejaví, tým menej je pravdepodobné, že má alergickú príčinu. A, bohužiaľ, tieto nealergické astmy bývajú jednými z najzávažnejších. To je, mimochodom, jeden z rozšírených mýtov, že astma rovná sa alergické ochorenie. Nie vždy to tak musí byť.

Je možné včasnou liečbou alergie znížiť riziko vzniku astmy?

Jednoznačne platí, že keby sa ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-28 07:24:33 - Feat.: 0 - Title: Šéf chirurgickej kliniky: Prečo demokracia nepatrí do medicíny a blíži sa nádej pre ochrnutých pacientov?
01 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 02 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
13. apríl 2024 21:49