Máme za sebou dva roky covidu, momentálne je vojna na Ukrajine a niektorí ľudia sa viac ako inokedy zásobujú potravinami. Čo vy na to?
Vždy sa treba pozerať na to, že každá potravina má určitý dátum exspirácie, či je to dátum spotreby, alebo minimálnej trvanlivosti.
Veď práve o to ide, že on musel zásoby obmieňať, čiže všetko jedli akoby na poslednú chvíľu. Môže to mať vplyv na zdravie?
Potraviny by sme mali kupovať a konzumovať tak, aby sme nevyvolali zdravotné nebezpečie. Potravina, ktorá je po exspirácii alebo nesprávne skladovaná, môže mať aj zdravotné vplyvy.
Ľudia si často zamieňajú pojmy „spotrebovať do“ a minimálnu trvanlivosť. Aký je v tom rozdiel?
Zásadný rozdiel je v tom, že dátum spotreby je tvrdý dátum. V tomto prípade ide o potraviny podliehajúce rýchlej skaze, ako sú čerstvé mlieko, vajíčka, mäso... Ak pri týchto potravinách uplynie lehota spotreby, sú nevhodné na konzumáciu. Potraviny s dátumom minimálnej trvanlivosti sú tie, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze, ako napríklad múka, cukor, soľ, olej, ocot a podobne. Pri správnom skladovaní majú minimálnu trvanlivosť relatívne dlhú, neraz až v rokoch.
Teraz je návrh v zákone, že bude možný aj predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti alebo ich darovanie charitatívnym organizáciám, no zodpovednosť bude na výrobcovi, resp. predajcovi. Musí tam však byť z ich strany garancia, že takéto potraviny nie sú rizikové. Výrobca a predajca spravia testy, či je potravina ešte bezpečná a či nestratila na kvalite.
Niekt...
Zostáva vám 85% na dočítanie.