StoryEditor

Jeho predpovede o covide sú hrozivo presné: Vírus môže napadnúť mozog, rozšíri sa Alzhaimerova choroba

05.12.2020, 23:00
Jeho predpovede ohľadom pandémie COVID-19, ktoré občas zverejňuje na sociálnej sieti Twitter či v rozhovore s novinármi, sú napospol také presné, že z toho až mrazí.

Už 1. februára ste na Twitteri varovali, že vírus SARS-CoV-2 môže infikovaný človek prenášať už druhý deň od nákazy. Takže vás nový typ koronavírusu svojou rýchlosťou šírenia neprekvapil?
Hneď z prvej štúdie, ktorá opísala prenos koronavírusu, bolo jasné, že nakazený človek preniesol vírus na ďalšieho človeka už po 24 hodinách od nákazy, zatiaľ čo ešte sám nemal žiadne príznaky. Práve tento aspekt šírenia vírusu, keď nevieme, kto je a kto nie je infekčný, bol nepríjemným prekvapením, ktoré vírusu zabezpečilo vysokú schopnosť prenášať sa medzi ľuďmi bez povšimnutia.

Ako je to s protilátkami na COVID-19?
Nové štúdie tvrdia, že u niektorých ľudí, teda hlavne u tých, ktorí prekonali nákazu bez príznakov či s malými príznakmi, sa protilátky vôbec nevytvárajú, alebo len na veľmi obmedzené obdobie týždňov či mesiacov. Tvorba protilátok proti koronavírusom je, ako sa ukázalo, veľmi individuálna. Táto rozdielnosť medzi ľuďmi je spôsobená predovšetkým geneticky. Každý človek je geneticky unikátny a reaguje na prostredie, teda aj na vírusovú infekciu inak. Záleží aj na závažnosti priebehu infekcie. Ukazuje sa, že ľudia, ktorí prekonali infekciu doma, bez vážnych príznakov, môžu protilátky proti koronavírusu stratiť už o štyri týždne. Naopak, osoby, ktoré prekonali vážnu infekciu vírusom SARS-CoV-2, si môžu podržať protilátky viac týždňov až mesiacov. Od začiatku pandémie preto hovorím, že premorovanie populácie určite nie je východiskom.

Môže sa teda človek infekciou znovu nakaziť?
Áno, po niekoľkých mesiacoch od predošlej infekcie sa skutočne môže znovu koronavírusom nakaziť. Existuje na to už prvá štúdia, ktorá preukázala pomocou sekvenovania vírusovej nukleovej kyseliny („čítania“ jej genetickej informácie, pozn. red.), že sa rovnaký človek nakazil po niekoľkých mesiacoch znova, teda rôznymi vírusmi SARS-CoV-2 (koronavírus SARS-CoV-2 neustále mutuje, tzn. mení sa, hoci štyrikrát pomalšie a menej významne než napríklad vírus chrípky, pozn. red.).

Niektoré nové vedecké štúdie tiež tvrdia, že koronavírus SARS-CoV-2 sa od vírusov chrípky a ďalších infekčných chorôb líši aj takzvanými superprenášačmi. Že 10 až 20 % nakazených sa postará o 80 percent ďalšieho šírenia choroby a, naopak, okolo 70 % infikovaných nenakazí ani jediného ďalšieho človeka...
Ako takého superprenášača si dokážem predstaviť nejakého „techtle-mechtle mladíka“, ktorý v nočnom klube olizne slamku, cez ktorú potom po zvyšok noci pije celé osadenstvo baru. Ak však máte na mysli nejakú biologickú podstatu superprenášačov, o tom možno pochybovať. Ak sa č...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 15:15