StoryEditor

Kto sa najviac nadrie? Vedci našli fyzicky najťažšie profesie

16.08.2020, 00:00
O fyzickej náročnosti práce baníka alebo sklára sa učia už deti na základnej škole.

Lekári nám nadávajú, že máme nedostatok pohybu. O ktorej profesii sa to rozhodne povedať nedá?
Z nášho rebríčka, ktorý sme zostavili na základe odporúčaní odborníkov a Spoločnosti pre výživu, to platí vlastne o všetkých. Lekári by z nich mali na prvý pohľad radosť. Zámerne sme však vybrali také profesie, ktoré sú pohybovo zaujímavé. Úradníka, ktorý celý deň sedí, medzi nimi nenájdete. Zaradili sme tam profesionálnych športovcov, zdravotné sestry, záchranárov, hasičov, skladníkov, smetiarov, drevorubačov, stavebných robotníkov, pracovníkov na farme a poštových doručovateľov.

Ako ste zisťovali, kto sa v práci najviac nadrie?
Zástupcov jednotlivých profesií sme vybavili akcelerometrami (zariadenie, ktoré registruje a vyhodnocuje pohyby svojho nositeľa, pozn. red.) a sledovali sme rôzne parametre. Jedným z nich bol napríklad počet krokov, čo je v bežnom živote veľmi dobrý ukazovateľ, pretože väčšinu fyzickej aktivity vykonávame práve chôdzou. Napríklad u poštárov, ale aj skladníkov a do istej miery aj smetiarov táto hodnota veľmi presne odráža pracovnú pohybovú aktivitu. Ale pri iných zamestnaniach stráca tento parameter svoju výpovednú hodnotu, pretože ich práca je síce fyzicky namáhavá, ale príliš veľa krokov pri nej nespravia. To sa týka napríklad drevorubačov. Preto ďalším sledovaným parametrom bol čas, ktorý človek strávi intenzívnou pohybovou aktivitou.

Intenzívna pohybová aktivita – čo presne to je?
Rozlišujeme pohyb nízkej, strednej a vysokej intenzity. Zdravotné benefity sú preukázané od strednej intenzity vyššie. Intenzívnou aktivitou teda myslím aspoň strednú intenzitu. Príkladom aktivity na spodnej hranici strednej intenzity je svižná chôdza rýchlosťou aspoň 4 kilometre za hodinu. Príkladom vysokej intenzity je beh, pokojne aj pomalší, typu jogging, čiže tempom približne 8 minút na kilometer (teda rýchlosťou približne 7,5 km/h, pozn. red.).

Ktorá z testovaných profesií teda vyhrala?
Z hľadiska nachodených krokov prieskum ukázal, že najväčšími ťahúňmi sú smetiari, skladníci a stavební robotníci, ktorí zvyčajne odporúčaných 10-tisíc krokov za deň nachodia počas zmeny dvakrát až trikrát. Tiež sa ukázalo, že smetiari a skladníci strávia veľkú časť zmeny v stredne intenzívnom pohybe. Pretože však rôzne profesie majú rozdielne dlhé zmeny, prepočítali sme čas strávený intenzívnym pohybom na percentá. V tomto ohľade boli jednoznačnými víťazmi smetiari, ktorí síce majú relatívne krátke zmeny, ale viac ako tretinu z nich strávia intenzívnym pohybom. Odborníci pre zdravý životný štýl odporúčajú minimálne 150 minút pohybu aspoň strednej intenzity týždenne. Smetiari toto odporúčanie, ktoré, mimochodom, viac ako polovica populácie v Česku nepl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 13:20