StoryEditor

Agent futbalistov o ich skutočných zárobkoch, zákulisí slovenského futbalu a majiteľoch klubov

18.02.2022, 23:00
Tomáš Geist je futbalový agent z agentúry Nehoda Sport, vo futbale pracuje celý život, roky bol klubový funkcionár v Dukle Banská Bystrica, bol riaditeľom aj prezidentom futbalového klubu a hovorili sme s ním o zákulisí futbalu.

Čo všetko robí futbalový agent? O čo sa u hráča stará?

O všetko, čo vám len napadne – vyjednávanie o zmluvách s futbalovým klubom, rokovanie o prestupoch, hosťovaniach, ponúkanie hráčov iným klubom. Mnohokrát riešime aj iné ako futbalové veci – hráč volá, že priateľka má problémy získať prácu, tak hľadám pre ňu prácu. Alebo hráč býva v jednoizbovom byte a chcel by v dvojizbovom, tak hľadám väčší byt. Tiež riešim pri zraneniach konzultácie u odborníkov, o ktorých vieme, že sú dobrí. Sú aj situácie, že klub nefunguje dobre, hráč nedostáva výplatu a nemá z čoho žiť, tak mu agent požičia, aby nejako prežil.

Archív HN

To naozaj?

Áno, stalo sa to aj mojim hráčom a bolo pre nich nepríjemné, že nemali z čoho žiť. Taký hráč nezvláda život ekonomicky a je frustrovaný. Skúste ísť do zamestnania, kde pol roka nedostanete výplatu. Ale riešime aj úplné drobnosti, napríklad hráč si zabudne veci na tréning, hanbí sa to povedať, tak zavolá, či by som sa nespojil s vedením klubu, alebo veľakrát hovoríme o rodinných problémoch. U mladých hráčov je ďalšou vecou škola – hráč agentovi povie aj veci, ktoré isto nepovie doma. Škola je jedna z otázok, ktorú dávam mladému hráčovi, či mu to ide. Potrebujem ho dostať do situácie, aby mu bolo jasné, že ak sa chce venovať futbalu, musí mať školu na nejakej úrovni. Pre mladých hráčov je agent aj niečo ako starší brat.

Sú futbalisti, ktorí hovoria, že na školu čas nemajú, iní, naopak, dokážu popri futbale vyštudovať aj vysokú školu. Bývalý futbalista Peter Kuračka, ktorý hrával napríklad za Spartak Trnava, vyštudoval popri hraní dve vysoké školy. Je to zriedkavé?

Peter Kuračka je nesmierne múdry človek, psychológ, a mám s ním milú skúsenosť – môj starší syn, tiež agent, študoval na psychológii v Nitre a napísal mi správu, že ma pozdravuje Peter Kuračka, u ktorého má prax. S Petrom, mimochodom, ako so psychológom spolupracujem, dvoch špičkových súčasných hráčov – reprezentantov mi pomohol mentálne dostať na požadovanú úroveň. To je ďalšia vec, že agent musí mať prehľad, ku ktorým odborníkom treba hráča poslať.

Koľko je na Slovensku futbalistov?

Slovenský futbalový zväz má registrovaných vyše 400-tisíc hráčov.

A v najvyšších zahraničných kvalitných ligách, kde sa dá veľmi dobre zarobiť, hrá možno 20 Slovákov?

Nech 30.

Plno rodičov dúfa, že práve ich syn bude futbalová hviezda, ale v skutočnosti, ak je 400-tisíc hráčov a 30 z nich hrá v špičkových súťažiach, tak ani 0,01 percenta futbalistov nedosiahne na špičku tak, že po skončení kariéry sú za vodou?

Tak. A teraz sa dobou ešte znížila veková hranica pre hráčov na to, aby sa dostali úplne na vrchol. Znie to hlúpo, ale pre zahraničné kluby je 25-ročný hráč už neperspektívny. Najzaujímavejšia škála je od

17 do 24 rokov, v tom veku si zahraničné kluby kupujú hráčov s tým, že ak sa uchytia, po čase ich môžu predať do ešte lepších klubov a zarobia na tom.

Vy sa zameriavate najviac na akých hráčov?

Na všetkých, ale najviac na mladých od 16 do 23 rokov. Musím mať záruku, že hráč, ktorého zastupujem, je v klube, v ktorom sa s hráčmi pracuje zo športovej stránky dobre, že má dobrých trénerov, stabilné miesto, a keď to má hráč v hlave v poriadku, tak mu viem do roka zabezpečiť aj lepšie podmienky.

Čo s hráčmi, ktorí to nemajú v hlave v poriadku?

S takými nespolupracujem. Už po jednom – dvoch stretnutiach sa dá vidieť, či chlapec chce, alebo nie. Mnohokrát to nevyjde, že nezačneme spolupracovať, lebo hráč mi na prvom stretnutí napríklad povie, že chce ísť do dobrej zahraničnej ligy, pritom má v slovenskej lige za sebou len dva štarty. Tak mu poprajem veľa šťastia, aby sa mu do zahraničia podarilo dostať, ale nie so mnou.

Ako to funguje so zmluvami...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-25 10:25:51 - Feat.: 0 - Title: Československý futbalista a olympijský víťaz: Ako som odmietol milión od Realu a sedel za Husáka
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 08:00