StoryEditor

Trápi čoraz viac ľudí a z veľkej miery si ju spôsobujeme sami. Bolesti chrbta sa dá predchádzať

19.10.2019, 00:00
Sedíme čoraz viac a v čoraz neprirodzenejších polohách, nechávame na seba fúkať klimatizáciu, nehýbeme sa a necvičíme, ako by sme potrebovali.

Menia sa chrbtice ľudí?
Menia a súvisí to s vývojom. Pračlovek kedysi chodil v predklone a postupne sa vzpriamoval, no teraz už zasa, tak ako ideme s érou smartfónov, znova prechádzame do predklonu. Všimnite si na ulici najmä mladých ľudí, ktorí držia pred sebou smartfón, sú v predklone a ich krčná chrbtica nemá optimálne zaťaženie. Vzpriamené postavenie typické pre človeka ako keby sa trochu strácalo. Problémy sú však aj s tým, že mladá generácia je vyššia, už 14- až 15-ročné deti veľmi rýchlo narastú, a ak v tom štádiu vývoja nemajú primeranú svalovú hmotu, môže dochádzať k pokriveniam chrbtice.

Dá sa s tým vývojom niečo robiť?
Správnou rehabilitáciou, správnym sedením a primeranou záťažou by sa chrbtica dala napraviť, ale otázka je, či sa tie deti naozaj hýbu, či športujú, ak áno, ako športujú, a či sa nevenujú viac sedeniu pri počítači.

Keď už súčasní dospeláci majú nejaké problémy s chrbtami, môže to byť pri ďalších generáciách ešte horšie?
Práve sa o tom diskutuje, lebo dlhodobým sedením pri počítači sa namáha šijové svalstvo a človek je stále vo vynútenej polohe. Aj preto sa vyvíjajú odpružené stoličky, niečo na princípe fitlopty, keď počas sedenia stále musíte hľadať balans.

Pomáha to?
Pomáha. S fitloptou skúsenosti nemám, ale tie špeciálne stoličky neumožňujú uvoľnene sa vyvaliť. Nútia držať stabilitu tela, aby ste nespadli. Filozofia takých stoličiek je, že sediaci stále aktivuje svaly trupu.

Návody, čo robiť pre zdravie, existujú, informácie sú, prečo si teda ľudia ničia chrbtice až do takej miery, že to začína byť jedeným z vážnych problémov modernej spoločnosti?
No lebo ak človeka niečo nebolí, nerobí nič. Malé percento ľudí spraví niečo preventívne, aby ho raz v budúcnosti nebolelo, väčšina začne problémy riešiť až po tom, ako sa objavia prvé ťažkosti. Prichádzajú bolesti chrbta, stuhnutie šijového svalstva, do toho klimatizácia. Technizácia spoločnosti je na jednej strane výborná, na druhej je to pre organizmus enormná záťaž. Koľkokrát v lete vbehnete do supermarketu do časti s chladiacimi vitrínami ľahko oblečený a neuvedomujete si, že pre svalový korzet je to obrovský stres. Tí, čo už problémy mali, poznajú, že do takého priestoru treba chodiť veľmi opatrne, lebo telo okamžite zareaguje svalovým spazmom, stiahnutím.

Maséri občas hovoria, že najlepšie chrbty majú robotníci, kopáči, ktorí denne fyzicky robia. Môže to byť pravda?
Fyzická práca bola pre telo vždy normálna, len teraz s technikou ju opúšťame. Prejdeme päť metrov k autu, nastúpime, zaparkujeme päť metrov od cieľa, v budove sa odvezieme výťahom a potom sedíme hodiny pri počítači. Niektorí to, našťastie, kompenzujú cvičením, ale s nami je to ako s ekológiou – najskôr musí prísť nejaká katastrofa, aby sme si uvedomili, že niečo robíme zle. Dlho sa nič nedeje, no v jednom okamihu príde bolesť a vtedy si človek uvedomí, že niečo nie je v poriadku. A nie vždy sa to dá vrátiť naspäť.

Čo robiť s chrbtami ešte pred tým, ako je zle?
Myslieť na prechodné obdobia, na ochladenia, na dobré sedenie. Kým je telo mladé, veľa toleruje, znáša, ale zvykneme hovorievať, že ľudia by sa mali občas pozrieť do občianskeho preukazu, koľko majú rokov, a podľa toho sa správať. Niektorí ako keby zabúdali, že im vek pribúda, ale správanie k svojmu telu nezmenia. Napríklad by si mali zvyknúť, že keď idú lyžovať, mali by si vziať náhradné tričko, po spotení si ho vymeniť, aby si nevyvolali problémy. Lenže často to ľuďom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
09. máj 2024 05:19