StoryEditor

Môj dedko by ma popravil. Ako sa dá vyrovnať s takou šokujúcou informáciou?

01.02.2019, 09:20
Po krátkom romániku sa narodila rakúsko-nemeckej matke a nigérijskému otcovi, avšak už od svojich štyroch týždňov vyrastala v detskom domove, odkiaľ si ju až v siedmich rokoch adoptovala nemecká rodina.

Detský domov, adopcia, kvôli nej prerušenie styku s biologickou mamou, potom ten šok s dedkom. A poznanie, že tá žena, ktorú si pamätáte z detstva ako milú babičku, bola v poľskom koncentráku s ním, videla všetko to utrpenie, zabíjanie, sama však žila v luxuse. Čo z toho všetkého bolo pre vás najťažšie prijať?
Život mi priniesol veľa skúšok, s ktorými som sa musela vyrovnať a prekonať ich. Začalo sa to mojím narodením. Pre každé dieťa je veľmi traumatické, keď ho rodičia opustia. Moja matka bola mojím jediným rodičom, a napriek tomu ma dala do ústavu, keď som mala sotva mesiac. Ďalším šokom bolo zistenie, že existuje nejaká kniha o mojej biologickej matke a že mojím dedkom bol Amon Göth. V tom čase som už poznala film Schindlerov zoznam a bola som touto postavou vydesená. Po tomto zistení som si kládla otázku, či je možné, aby som sa mu nejako podobala. No dnes už je strach preč. Viem, že som úplne iný človek, než bol on.

Amona Götha hrá vo filme Schindlerov zoznam Ralph Fiennes. Spomínate si, ako na vás film zapôsobil, keď ste ho videli prvýkrát?
Veľa ľudí si myslí, že som sa na ten film pozerala stále dookola. Ale ja som tú potrebu nemala a nemám. Prvýkrát som film videla v polovici 90. rokov v Izraeli. V tom čase to však pre mňa bol naozaj len film. Nič, čo by so mnou nejako súviselo. Ani podvedome som necítila nejakú neistotu alebo podozrenie, keď som začula meno Göth, aj keď som sa tak do svojich siedmich rokov volala. Možno aj preto, že vo filme sa používa poľská výslovnosť, ktorá je trochu iná ako nemecká, s kratším „th“. Schindlerov zoznam sa ma vtedy, samozrejme, dotkol, ale zároveň som si uvedomovala, že ide o hollywoodsky film, a nie o dokument.

Je pre vás stále ťažké hovoriť o vašej rodinnej histórii?
Už nie. Od toho môjho objavu už uplynul dlhý čas a vyrovnala som sa s ním. Ale kedysi to bolo zložité. Celé to rodinné tajomstvo som musela integrovať do svojho života a vnútorne sa s ním vyrovnať.

Napriek tomu - ako často na všetky tie udalosti myslíte?
To záleží na tom, čo práve robím. Myslím na ne, keď pracujem, čo znamená, keď o tom hovorím alebo píšem, ale určite to nie je denne.

Keď...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 02 - Modified: 2024-04-17 07:37:42 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zadržala pri veľkej prevádzačskej razii desať podozrivých. Vybavovali povolenia pre Číňanov 03 - Modified: 2024-04-17 06:18:00 - Feat.: - Title: Požiar skladov na juhozápade Nemecka spôsobil miliónové škody 04 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-15 18:05:53 - Feat.: - Title: Nemecko zvažuje legalizáciu interrupcií v ranom štádiu tehotenstva
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. apríl 2024 11:59