StoryEditor

Prečo sa sluch zhoršuje a ako lepšie počuť?

26.10.2018, 14:08
Ako sú na tom Slováci so sluchom? „Podobne ako inde vo svete,“ hovorí Prof. MUDr. Juraj Klačanský, CSc. (68), slovenský ORL špecialista, ktorý má za sebou 11-tisíc operácií stredného ucha.

Napriek tomu tvrdí, že sú stále tisíce ľudí, ktorým sa by sa dalo pomôcť, len o tom nevedia. Čo všetko sa dá v uchu opraviť? Kedy potrebujete načúvací aparát? A prečo sa teraz vyrojili šmejdi, ktorí zarábajú na podvodoch a dôverčivosti ľudí?

Zvyknete hovorievať, že až 200-tisíc Slovákov by mohlo lepšie počuť, len musia prísť k lekárovi. Čo majú za problém?
Nejde o ľudí, ktorým sa zhoršuje sluch vekom a prestávajú rozumieť hovorenému slovu. Tým 200-tisícom, o ktorých hovoríme, by sme mohli zlepšiť sluch operáciou a medzi nimi môžu byť aj mladí ľudia a deti. Zvyčajne prekonali nejaké zápaly stredného ucha a zápal poškodil reťaz sluchových kostičiek v strednom uchu, prípadne zanechal dierku v blanke bubienka. Práve tých s perforovanou blankou bubienka je najviac, asi 80 percent z tejto skupiny.

Na to ucho vôbec nepočujú?
Majú pocit, že ucho je zaľahnuté. Je to asi taký pocit, ako keď si ucho zapcháte prstom. Mnohí však vôbec netušia, že je možnosť urobiť novú blanku bubienka. Je to operácia s účinnosťou na 90 až 93 percent, robí sa v krátkej narkóze, trvá zhruba 30 minút. Transplantáciu blanky bubienka robíme pod mikroskopom cez zvukovod, čiže obvykle netreba ani veľa rezať, po operácii nevidno väčšinou takmer žiadne jazvy.

Slovo transplantácia pôsobí, ako keby sa pri tom bralo niečo z iného človeka. Alebo neberie?
Nie, materiál na transplantáciu berieme od operovaného, priamo z jeho ucha. Na uchu vpredu máme výčnelok – tragus, ktorý narežeme, vyberieme z neho chrupavku a z nej vyrobíme blanku bubienka. Taká operácia sa dá urobiť aj bez hospitalizácie, záleží na zvyklostiach nemocnice. Ja preferujem kontakt s pacientom deň vopred, na druhý deň urobím výkon a na tretí ide pacient domov.

Čiže aj pomerne krátka práceneschopnosť?
Operovaný môže pracovať aj na druhý deň, len bude mať na uchu leukoplast a gázu. Bežná práceneschopnosť je najviac týždeň.

Hneď po operácii začne človek počuť?
Nie, lebo materiál sa transplantuje medzi dva vzdušné priestory, čiže musí prirásť po obvode, navyše pacient má v uchu tampóny. Trvá zhruba štrnásť dní, kým ten transplantát zrastie s okolím. Ale už po troch týždňoch môže ísť človek aj do vody. Samotná transplantácia blanky bubienka zlepší sluch takmer na normálny.

Hovoríte, že môžu ísť aj do vody. Predtým nemohli?
Pri zápaloch stredného ucha v detstve sa stáva, že pri nesprávnom liečení sa zápal opakuje a v blanke bubienka ostane dierka. Človek potom celý život na to ucho nepočuje a navyše si musí dávať pozor na vodu. Aj pri sprchovaní musí byť opatrný, lebo každá kvapka, ktorá sa dostane do stredného ucha, spôsobí zápal a výtok. Navyše to bolí. Ucho bude hnisať, je to nepríjemné, preto sa takí ľudia vyhýbajú vode, niektorí sa preto nikdy nenaučia plávať.

Čiže celkové zlepšenie života?
Je to tak, operácia nie je len o tom, že človek bude počuť, ale zásadne sa zvýši jeho komfort, odrazu sa môže aj potápať, zabudne, že má nejaký problém. Keď dovtedy počas chôdze hovoril všetkým, že poď, prosím ťa, z pravej strany, leb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Zhoršil sa vám náhle sluch? Upaľujte k lekárovi, väčšina problémov sa dá riešiť, keď sa začne včas 02 - Modified: 2024-03-27 08:20:13 - Feat.: - Title: Kochleárna implantácia. Tridsať rokov od unikátnej operácie u nás 03 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetici vrátili deťom sluch. Ich objav otvára dvere liečbe ďalších dedičných ochorení 04 - Modified: 2024-02-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Neznesieš, keď niekto v tvojej prítomnosti nahlas žuje? Môžeš trpieť poruchou, ktorá ti doslova spôsobuje fyzickú bolesť 05 - Modified: 2024-02-08 11:31:10 - Feat.: - Title: Nepodceňujte pískanie v ušiach, môže byť príznakom vážnej choroby
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. máj 2024 05:13