StoryEditor

Preťažená fabrika tela: Ak je pečeň poškodená, treba odstrániť príčinu

09.01.2022, 23:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
„Pečeň je pre organizmus čosi ako továreň, ktorá spracúva všetky živiny a okrem toho zastáva aj detoxikačnú funkciu. Podľa orientálnej medicíny je pečeň generálom v organizme,“ vraví hepatológ Štefan Hrušovský.

Pečeň je taký tichý orgán. Srdce tlčie, pľúca dýchajú, v črevách nám škvŕka... Ako sa prejavuje pečeň, môžeme ju nejako cítiť?

Nemôžeme. Vlastne ani nevieme, že ju máme a pritom je to najväčší orgán v tele, má 1,2 až 1,5 kilogramu. Pečeň je v pravom podrebrí, pravý lalok má približne dvanásť krát dvanásť centimetrov a celá pečeň má v priemere osemnásť až devätnásť centimetrov. Má tvar akoby pologule.

Archív HN

Môže nás pečeň bolieť?

Je zaujímavé, že pečeň nemá senzitívne nervy, čiže nebolí. Ale môžu nastať bolesti, ak sa pomerne rýchlo zväčší a tlačí na svoj obal, ktorý už má nervy prenášajúce bolestivé vnemy. Vtedy pociťujeme tupú bolesť, ktorú spôsobuje zväčšená pečeň. Naopak, pri žlčníkových kameňoch nastáva poškodenie žlčového systému, a to vyvoláva prudkú bolesť. Takto vzniká žlčníková kolika.

Čo všetko sa v pečeni deje? Hovorí sa o nej, že je to akási fabrika, ktorá detoxikuje organizmus.

To je také pekné prirovnanie a naozaj, pečeň je pre organizmus čosi ako továreň, ktorá spracúva všetky živiny. Všetko, čo zjeme, dostáva sa do tráviacej trubice, prechádza cez stenu čreva do krvi a odtiaľ do tzv. portálneho riečiska. Toto riečisko vedie krv z čreva do pečene, kde sa živiny spracúvajú na všetko, čo organizmus potrebuje. Čiže jednou z funkcií pečene je syntetická úloha, syntetizuje rozličné bielkoviny, tuky a zložené stavebné látky potrebné pre organizmus. Pečeň rozličnými formami produkuje pre telo energiu. Okrem syntetickej funkcie pečeň zastáva aj detoxikačnú funkciu.

Cez veľký krvný obeh vychytáva splodiny metabolizmu – produkty látkovej premeny a dokončieva ich premenu tak, aby sa mohli ako odpadové látky vylučovať. Takže všetky živiny pretvára na aktívne látky potrebné pre výživu a zároveň čistí organizmus od splodín.

Čiže ona v podstate funguje ako filter?

Áno, a popritom prebieha množstvo chemických reakcií. Žlč z pečene odteká do tráviacej trubice a žlčou sa vylučujú do čreva splodiny, ktoré organizmus už nedokáže využiť a ktoré sa potom vylučujú stolicou. Žlč taktiež slúži na spracovanie živín, ktoré prišli z tráviacej trubice do tenkého čreva, konkrétne tuky. Pripravuje ich na to, aby sa mohli vstrebávať.

Žlč si však ľudia často spájajú so žlčníkom a myslia si, že sa tvorí v ňom...

Žlč sa tvorí v pečeni. Do žlčníka sa dostáva žlčovodmi a tu sa zahusťuje, čím vzniká zásobáreň hustej, účinnej žlče. Ak napríklad zjeme niečo mastné, žlčník sa skontrahuje – scvrkne a vypudí koncentrovanú žlč, ktorá perfektne spracúva tuky v tráviacej trubici.

Obišli by sme sa vôbec bez pečene? Ako dlho by sme bez nej vydržali?

Sú známe extrémne situácie pri transplantáciách pečene, keď pacient prežil bez pečene aj štyridsaťosem hodín. Podľa orientálnej medicíny je pečeň generálom v organizme. Je to zaujímavé označenie. Mozog, srdce, takmer každý orgán je životne dôležitý, ale pečeň sa považuje za generála, pretože rozvrhuje energie, výživu, organické tekutiny, stavebné látky pre telo, stará sa o odpad. Generálske pomenovanie si teda vyslúžila vďaka dominantnému postaveniu v metabolizme.

Niektorí ľudia majú v tele orgány uložené obrátene. Môže byť pečeň na ľavej strane, pod ľavým rebrom?

Je to zriedkavosť, ide o situs viscerum inversus – čiže obrátenú polohu orgánov. Niekedy je opačne uložená iba časť orgánov, inokedy všetky....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-30 13:29:18 - Feat.: 0 - Title: Lekárka z postcovidového oddelenia: Ľudia sa učia nanovo sedieť, chodiť a jesť 02 - Modified: 2021-05-22 19:24:36 - Feat.: 0 - Title: Lekárka z hospicu: Tam nie je dôležité, či ste boli profesor alebo zlodej 03 - Modified: 2021-10-21 13:24:43 - Feat.: 0 - Title: Šéfka ambulantných lekárov pre HN: Klesáme k Balkánu. Ak sa štát nezobudí, starostlivosť bude len pre bohatých
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte!
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
06. apríl 2024 05:26