StoryEditor

Bratislava potrebuje viac obyvateľov. Potom bude fungovať aj doprava, hovorí fínsky dizajnér

18.05.2018, 15:24
Máme smartfóny, smart televízory, smart hodinky, smart autá. Lenže inteligentné by už čoskoro mohli byť aj mestá, hovorí fínsky urban dizajnér JUHA KOSTIAINEN (52).

A vraj v nich bude radosť žiť, pretože v smart city nebudú zápchy, verejné služby budú fungovať podľa predstáv obyvateľov a veľa nevyhnutných vecí bude na skok od domu. Ako sa bežné mestá môžu premeniť na smart cities? Prečo už nie je efektívne sťahovať sa do krajových častí mesta a kvôli čomu sa ľudia vracajú späť do centra?

Stihli ste vidieť Bratislavu? Ako na vás pôsobila?
Som tu už štvrtýkrát, väčšinou sa však zdržiavam hlavne v centre. Ale bol som párkrát aj na okraji Bratislavy. Centrum mesta považujem za veľmi pekné, je tu veľa starých budov, ktoré dýchajú históriou a tomu všetkému kraľuje majestátny hrad. Veľmi sa mi páči, že ho vidieť už z diaľky, keď prichádzam od Viedne. Vždy ma to nadchne.

Neprekáža vám, že sme niektoré historické budovy v centre nahradili novými?
Ani nie, možno preto, že neviem, aké budovy tam stáli predtým. Mne nevadí, keď sa mieša nové so starým. Každá budova má za sebou inú minulosť, iný príbeh. Nedávno som navštívil areál bývalej bratislavskej cvernovej továrne, ktorú naša firma revitalizuje na novú štvrť, kde budú byty a kancelárie. Nadchlo ma, ako sa zmenil pôvodne industriálny priestor. Máte tiež rieku, veľmi rád sa okolo nej chodím prechádzať. Celkovo je v Bratislave veľa miest na prechádzky, dokonca som videl, že rovno pod Hradom je skatepark. Neobvyklé, ale fantastické. Môj dojem z Bratislavy je príjemný, je to rozkošné mesto.

Keby ste to mali porovnať s Fínskom, aké sú tamojšie mestá?
Vo Fínsku bol v posledných rokoch nulový ekonomický rast a premietlo sa to aj do výstavby. Naše mestá momentálne stagnujú a sú trochu nudné. V Bratislave vidieť, že krajine sa ekonomicky darí a mesto prekvitá. Všade sa niečo upravuje, vylepšuje, prebieha veľa aktivít a tak to má byť. Keď má krajina ekonomický potenciál, treba ho využiť.

Mnohí hovoria, že Bratislava má úžasnú polohu a potenciál, ale my ho naplno nevyužívame. Máte tiež ten dojem?
Musím dať za pravdu hlasom, ktoré to hovoria a pridávam sa k nim. V štatistikách hustoty obyvateľstva európskych miest vedie dánska Kodaň, ktorá patrí tiež k mestám, kde sa v rámci Európy žije naj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 04:54