StoryEditor

Mýty o liekoch: S akými potravinami sa neznesú?

O liekoch koluje rad povier, a nie a nie ich vykoreniť.

Znižujú antibiotiká účinok hormonálnej antikoncepcie? Čo je pravdy na tom, že sa neznesú s mliekom? Je potrebné ich vždy doberať? Tlmia tabletky proti počatiu chuť na sex? O liekoch koluje rad povier, a nie a nie ich vykoreniť. Tie najnepravdivejšie z nich vyvracia v rozhovore PharmDr. JOSEF SUCHOPÁR, autor internetovej databázy liekových a potravinových interakcií. „Vitamín A v kombinácii s niektorými antibiotikami zvyšuje riziko doslova smrtiacej komplikácie. Pacient začne znenazdajky zle vidieť, lenže to už môže byť neskoro,“ varuje Suchopár pred zaužívaným mýtom, že vitamíny si s liekmi neprekážajú.

Téma

Najvyššiu spotrebu liekov majú Gréci. Kto okrem Grékov si na prehĺtaní práškov ešte pochutnáva?
Francúzi, Slováci, Maďari a potom Česi. K veľkým hltačom tabletiek však patria napríklad aj Švédi. Na druhom konci rebríčka sú, naopak, Holanďania. Ich spotreba na osobu je zhruba o tretinu nižšia ako u nás.

Menšou chorobnosťou to asi nebude, že?
To určite nie. Hlavný dôvod vidím v tom, ako funguje ich zdravotníctvo v oblasti liekov. Holandskí lekári sa totiž pravidelne schádzajú spolu s lekárnikmi a diskutujú nad všemožnými problémami. Môžu sa tak dozvedieť, ako sú na tom s predpisovaním liekov ich kolegovia z rovnakého odboru. Podľa mňa je to aj otázka tradícií, ktoré prežívajú z minulosti. U nás sa ľudia chodili odjakživa k lekárovi porozprávať a vyriešiť všelijaké iné problémy. Druhá vec je, že bežný človek odborným aspektom zdravotníctva veľmi nerozumie a obvykle ani nemá chuť si nejkráaké informácie vyhľadať. Krásnym príkladom je angína.

Prečo?
Väčšinou ide o streptokokové ochorenie, spôsobené baktériou, ktorá je stále veľmi dobre citlivá na obyčajný penicilín. Keď porovnáte spotrebu antibiotík u nás a vo Švédsku, je najväčšia spotreba vo Švédsku práve penicilínu. U nás sa však používajú „silnejšie“ antibiotiká. A rozdiel vidieť aj na stupni antibiotickej rezistencie, ktorá je vo Švédsku nižšia než inde.

Prečo nám penicilín nevonia?
Ľudia žijú v mýte, že všeobecne lepšie sú takzvané silnejšie antibiotiká. Lenže konkrétne v prípade streptokokovej angíny je to hlúposť. Penicilín pôsobí dokonca lepšie ako mnohé silnejšie lieky. Ale antibiotiká všeobecne sú spojené s radom ďalších mýtov.

Napríklad, že znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie?
To je jeden z tých najrozšírenejších. A dodnes rad výrobcov liekov uvádza túto informáciu v príbalovom letáku. Mýtus vznikol na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia, keď sa vo Francúzsku objavili prvé prípady, ktoré opisovali zlyhanie antikoncepcie pri súčasnom užívaní antibiotík. A pretože ich bolo pomerne veľa, rádovo v desiatkach, vznikla panika, že za to môžu antibiotiká.

A čo za to mohlo?
Pravdepodobne zlé užívanie antikoncepcie. V čase, keď je žena vážnejšie chorá, môže užívanie ostatných liekov, vrátane antikoncepcie, zanedbávať. Ak navyše počas choroby vracia alebo má hnačku, čo, mimochodom, môžu v niektorých prípadoch spôsobiť antibiotiká, môže mať kvôli tomu tabletka proti počatiu nižší účinok. Hnačka totiž urýchľuje cestu tráviacim traktom, tým sa skracuje čas, počas ktorého sa liek môže vstrebať... Dnes majú však v podstate všetky antibiotiká, ktoré poznám, vypracovanú štúdiu na zdravých dobrovoľníčkach, a všetky štúdie do jednej majú rovnaký záver – k interakciám antibiotík s antikoncepciou nedochádza. Sú však napríklad dva lieky na tuberkulózu, ide o rifampicin a rifabutin, ktoré skutočne koncentráciu hormónov v krvi znižujú.

Tiež sa traduje, že je problémom súčasné užívanie antibiotík a mliečnych výrobkov.
To je čiastočne pravdivé tvrdenie. Existujú lieky proti bakteriálnym infekciám, nie sú to priamo antibiotiká, ale chemoterapeutiká, ktorým hovoríme chinolóny. Patria k mimoriadne účinným zbraniam na niektoré typy infekcií, preto by sa mali používať naozaj len vo výnimočných prípadoch, aby sa na nich nerozvinula rezistencia. Prak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
02. máj 2024 17:11