StoryEditor

Čech sa živí tým, že je mentalista a hypnotizuje ľudí: Nie je na tom nič paranormálne

18.12.2017, 16:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Ako manipulovať s ľudskou mysľou.

„Na hypnóze ani špiritistických seansách nie je nič paranormálne, je to psychologická hra,“ hovorí profesionálny mentalista a hypnotizér JAKUB KROULÍK (33). Základom je vedieť „čítať“ človeka, dostať sa mu do hlavy a potom ho nenápadne posúvať k vytýčenému cieľu. Majster Českej republiky v kúzelníckej manipulácii učí kriminalistov rozoznávať triky podvodníkov a spolupracuje s klubom skeptikov Sizyfos na Paranormálnej výzve, kde vedci testujú schopnosti senzibilov či jasnovidcov. Ako to robí, že vždy uhádne, na ktorú kartu myslíte, neprezradí, napriek tomu čosi z umu mentalistov poodhalí.

HN

Na európskom kongrese skeptikov v poľskom Vroclave ste demonštrovali praktiky exorcistov, vyháňačov diabla. O čo šlo?
V Poľsku majú dosť veľký problém s kňazmi, ktorí vyháňajú diabla všade, kde sa objavia. Chodia aj na besedy do škôl, kde deťom rozprávajú o tom, ako diabol vyzerá, ako sa prejavuje a ako môže človeka posadnúť. Pri „odbornej prednáške“ ukazujú nákresy, ako a kde presne sa ľuďom posadnutým diablom zhmotňujú v krku klince, ktoré potom ľudí škriabu a oni preto kričia, hovoria v cudzích jazykoch a klince vypľúvajú. A keď potom trebárs dostane dieťa v škole päťku a bojí sa ísť domov, tak sa niekedy samo začne považovať za posadnuté. Pretože je predsa lepšie, aby sa rodičia hnevali na diabla, než na dieťa, že sa neučilo.

Čo ste konkrétne prezentovali?
V aule som nechal predstúpiť päť dobrovoľníkov, z ktorých som vybral dvoch najcitlivejších, a teda najvhodnejšie „médiá“. A hovoril som na nich jazykom exorcistov. To znamená, že som rečnil o sile, ktorá je neviditeľná, ale všetkých obklopuje, ako do vybraných „ médií“ vstupuje dychom, a kedykoľvek sa nadýchnete, tak do vás vstúpi kúsok tej sily, ktorá vás pohltí. Zakáže vám chodiť, hýbať sa, hovoriť, budete bdelí, budete mať otvorené oči, ale tá sila vás bude mať pod kontrolou. A čím viac sa jej pokúšate brániť, tým viac vás ovláda.

A reakcie vašich „médií“?
Tí ľudia skutočne začali prežívať to, že sa nemôžu ani pohnúť, ani hovoriť. Ako dôkaz toho, že sú teda posadnutí, sme ich najskôr nechali napiť sa z pohára obyčajnej vody. Keď som im potom povedal, že teraz je to svätená voda, už sa ako „posadnutí diablom“ napiť nedokázali a od pohárov si odsadali.

Takže ste pracovali so sugesciou?
Samoz...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 09:43