StoryEditor

Na drogách urobia všetko. Zmenia ich na vraždiacu mašinu, nepotrebujú jesť ani spať

18.11.2017, 23:00
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Čo majú dnešní džihádisti spoločné s Asterixom a Hitlerovými divíziami? Bojujú na drogách.

Tie ich menia na vraždiacu mašinu, nepotrebujú jesť, spať, necítia strach, bolesť ani súcit a zvyšujú schopnosť človeka robiť nebezpečné veci. Ešte nebezpečnejší je však kšeft s tabletkou, ktorá má v znaku dve céčka a dnes je najobľúbenejšou drogou na Blízkom východe. Predaj captagonu totiž vo veľkej miere vojny islamistov financuje.

„Naša komisia chce vypátrať, aké látky útočníci užívali, pretože podľa očitých svedkov im prakticky chýbal prah bolesti,“ krútil fascinovane hlavou ruský poslanec Alexander Toršin po tragédii v severokaukazskom Beslane v septembri 2004.

Téma

​Zaujal vás tento článok? Oveľa viac nájdete v časopise Téma, predplatiť si ho môžete TU.

Viac ako tridsiatka čečenských separatistov vtedy v severnom Osetsku na juhu Ruskej federácie obsadila základnú školu s 1 200 rukojemníkmi a tri dni čelila Putinovým špeciálnym jednotkám a ťažkej technike.

„Niektorých zasiahlo aj niekoľko striel, ale bojovali ďalej a neboli na nich vidieť žiadne známky únavy,“ upozorňovali vyšetrovatelia. Účet bol krvavý: 334 mŕtvych civilistov, z toho 186 detí, stovky ďalších boli zranené. Všetci teroristi boli zabití okrem jedného, ktorý bol zatknutý, odsúdený na doživotie a neskôr vo väzení zavraždený.

Zdrogovaní detskí vojaci
Podobnú skúsenosť mali aj policajti s islamistickými pašerákmi drog zo sýrskeho Homsu: „Mlátili sme ich, ale ako keby žiadnu bolesť necítili. Mnohí sa smiali aj pri najtvrdších ranách. Museli sme počkať 48 hodín, kým captagon prestane účinkovať, aby bol výsluch jednoduchší,“ opisoval jeden z policajtov účinky látky, ktorú tento rok začali médiá prezývať „droga džihádu“.

To keď francúzski colníci v máji zadržali na ceste z Libanonu cez Francúzsko do Českej republiky sedemdesiatkilovú zásielku captagonu (obchodný názov amfetamínu fenetylin). Simulantu, ktorý vyvoláva pocity eufórie, nebojácnosti, sily a otupuje emócie a empatiu. Ďalej mala droga cez Turecko putovať do Saudskej Arábie, ktorá je najväčším konzumentom tohto narkotika.

Odborníci tvrdia, že amfetamín, ktorý v arabskom svete prezývajú Abú Hilalajn (otec dvoch polmesiacov) podľa dvoch céčkových kosáčikov vytlačených na tabletke, má medzi moslimami výnimočné postavenie. Nemusí byť nevyhnutne vnímaný ako tabuizovaná droga, pretože má svoju medicínsku históriu.

Podľa štúdie Kolumbijskej univerzity sa najväčší objem ilegálneho captagonu v súčasnosti vyrába v Sýrii, kde sa n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 04 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 05 - Modified: 2024-03-26 11:32:12 - Feat.: - Title: Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
16. apríl 2024 23:35