katar krízaReuters
StoryEditor

Arabské krajiny bojkotujúce Katar zredukovali svoje požiadavky, z 13 bodov je šesť

20.07.2017, 13:00
Autor:
ČTKČTK

Štvorica arabských krajín, ktoré zaviedli bojkot Kataru kvôli nesúhlasu s jeho politikou, zredukovali požiadavky, ktoré má Katar splniť, aby krízu vyriešil. Z pôvodných 13 bodov na zozname požiadaviek je teraz šesť. V OSN to v stredu oznámili diplomati štyroch krajín zapojených do sporu, teda Saudskej Arábie, Bahrajnu, Egypta a Spojených arabských emirátov.

​Príčinou nezhôd s Katarom je jeho údajná podpora terorizmu a zbližovanie sa s Iránom. Menované krajiny 5. júna kvôli tomu prerušili s Dauhou diplomatické styky a zaviedli dopravné a ekonomické sankcie.

Štvorica štátov pôvodne na splnenie 13 bodov dala Kataru ultimátum, ktoré vypršalo začiatkom júla. Teraz je zoznam zredukovaný na šesť bodov, medzi ktorými zostala podmienka, aby Katar bojoval proti terorizmu a extrémizmu a ukončil provokácie a podnecovanie.

Katar obviňovanie považuje za neoprávnené a vznesené požiadavky za zasahovanie do vnútorných záležitostí. Na správu o zredukovaní podmienok nereagoval.

Najmä dopravné sankcie Katar značne poškodzujú, krajina musí kvôli zátarase pozemnej hranice so Saudskou Arábiou dovážať potraviny po mori a letecky.

Diplomati štyroch krajín v sídle OSN oznámili, že ich krajiny majú záujem krízu riešiť po dobrom. Zástupca Saudskej Arábie povedal, že sa na redukciu požiadaviek dohodli ministri zahraničných vecí uvedenej štvorice krajín na schôdzke 5. júla v Káhire.

Splnenie týchto podmienok by podľa neho malo byť pre Katar jednoduché. Nie je už medzi nimi uzavretie satelitnej stanice Al-Džazíra, avšak zvyšné podmienky sa týkajú aj jej, a to v požiadavke zastaviť podnecovanie k násiliu a šíreniu nenávisti.

Podľa odborníkov môže zmiernenie požiadaviek pomôcť spor vyriešiť, ale nie natrvalo. Problémom zostane odlišné chápanie termínu terorizmus. Katar dáva priestor hlasov, ktoré sa nezhodujú s oficiálnymi názormi štyroch kritizujúcich krajín. Okrem iného podporuje Moslimské bratstvo, ktoré je v Egypte zakázané a označované za teroristickú organizáciu. Tieto "alternatívne hlasy" podľa expertov niekedy vyzývajú k zvrhnutiu vlád v regióne.

01 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar 02 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 03 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 04 - Modified: 2024-05-05 15:41:42 - Feat.: - Title: Al-Džazíra odsúdila rozhodnutie Izraela zastaviť jej činnosť v krajine, vidí to ako nezákonný čin 05 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 16:49