zacharčenkoReuters
StoryEditor

Zdanlivo nezmyselnú iniciatívu Malorusko by sme nemali podceňovať

20.07.2017, 11:00
Doneckí povstalci tento týždeň vyhlásili nový štát menom Malorusko. Podľa ich vodcu Alexandra Zacharčenka má byť nástupcom Ukrajiny.

Alexander Zacharčenko, vodca tzv. Doneckej ľudovej republiky, k sebe v posledných dňoch pritiahol pozornosť svetovej verejnosti oznámením vzniku nového štátu, ktorý sa má volať Malorusko. Ide o krok, ktorý nie je dostatočne vysvetlený, zdanlivo nemá zmysel a ktorý nikto vo svete nečakal.

Pripomeňme si, čo sa na východe Ukrajiny vlastne deje. Kríza vypukla na jeseň 2013, keď vyšli ukrajinskí občania do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s proruskou politikou vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča. Pretože tiež požadovali obnovenie proeurópskeho smerovania svojej krajiny, Rusko sa rozhodlo, svojho suseda potrestať a zároveň mu čo najviac sťažiť prípadné smerovanie do Európy.

Putinov režim nemožno podceňovať

​V rozpore s medzinárodným právom Moskva obsadila a anektovala Krym a do množstva ukrajinských miest vyslala skupiny záškodníkov, ktorí mali vyvolať ozbrojenú konfrontáciu s veľmi oslabenou štátnou mocou kyjevskej vlády. Vo väčšine miest bola táto diverzia porazená, ale v Luhansku a Donecku sa ruským agentom a miestnym separatistom podarilo vytvoriť a v bojoch obhájiť útvary, ovládajúce časť územia dvoch východoukrajinských oblastí. Sami seba vyhlásili za nezávislé štáty, ale tento štatút im nepriznal dokonca ani ich protektor, putinovské Rusko.

Na druhú stranu ich ale Moskva vojensky aj ekonomicky podporuje do tej miery, aby sa ich útvary nezrútili. Na východe Ukrajiny tak vznikol "zamrznutý" konflikt, ktorý už stál do 10 000 životov a ktorý každý deň spôsobuje Ukrajine veľké škody. Tým Moskva Kyjevu účinne sťažuje transformáciu, potrebnú k preorientovaniu krajiny od Ruska k Európe.

Teraz teda prišiel pán Zacharčenko s vyhlásením o vzniku Maloruska. To by už nemali byť neživotaschopné miništátiky ako dnes. Malorusko by sa malo rozkladať na celom území Ukrajiny. Nová republika by sa stala členom Moskvou ovládaného Spoločenstva nezávislých štátov. V Donecku sa údajne zišiel "celoukrajinský zjazd", ktorý vznik Maloruska schválil a dodal mu tak demokratickú legitimitu.

Je samozrejme možné nad takýmto vyhlásením mávnuť rukou a označiť ho za výplod osoby, ktorá stratila zdravý rozum. Ale takýto postup by mohol byť neopatrný. Iste, každý človek môže robiť chyby alebo nezmyselné kroky. Ale skúsenosti z posledných rokov nám opakovane ukázali, že nie je vhodné podceňovať Putinov režim, najmä keď robí v zahraničnej politike nečakané kroky.

Dal pokyn k vyhláseniu nového štátu Kremeľ?

Nezabúdajme, že pán Zacharčenko a ďalší separatisti existujú iba z milosti Moskvy. Preto takýto krok, ako je vyhlásenie Maloruska, bol urobený buď na pokyn z Kremľa, alebo s kalkuláciou, že Zacharčenkovi protektori ho nakoniec schvália.

Ostatne pán Surkov, kľúčový ideológ prezidenta Putina, sa už údajne nechal počuť, že myšlienka vzniku Maloruska má aj pozitívne stránky. Ak máme veriť výkladu jeho myšlienok napríklad v denníku Kommersant, kremeľský stratég sa domnieva, že separatisti z východu Ukrajiny svojim návrhom vlastne ukázali, že sa nechcú od Ukrajiny odtrhnúť a rozbiť tak štát. Naopak - oni chcú svojou iniciatívou udržať celistvosť Ukrajiny a transformovať ju do podoby, ktorá by vyhovovala Moskve. A to by vlastne nemusela byť až tak nezmyselná myšlienka, ako sa môže na prvý pohľad javiť.

Ak sa na celú iniciatívu s Maloruskom pozrieme Surkovovými očami, môže ísť o dôsledok skutočnosti, že model zamrznutého konfliktu na Ukrajine sa v očiach Putinovho okolia svojím spôsobom vyčerpal. Iste, konflikt so separatistami spôsobuje Kyjevu neustále škody, ale stojí nemalé prostriedky aj Moskvu.

Navyše Ukrajina preukázala schopnosť na svojej ceste do Európy postupovať vpred - cez všetky problémy, ako je vysoká miera korupcie a obrovský štátny dlh. Dosiahnutie bezvízového styku s EÚ je v postsovietskych podmienkach obrovským úspechom, o ktorom môžu napríklad ruskí občania len snívať.

V tejto postupne sa meniacej situácii strácajú násilnícki separatisti pre normálnych Ukrajincov akúkoľvek príťažlivosť. Preto možno prišiel čas, kedy ich Kremeľ bude chcieť prezliecť z vojenských uniforiem do civilných šiat rešpektovaných politikov. Aj preto by sme nemali zdanlivo nezmyselnú iniciatívu s vyhlásením Maloruska podceňovať.

A hlavne by sme nemali zabúdať, odkiaľ sa vzali títo "politici", ktorí sa môžu v blízkej budúcnosti dožadovať účasti na vnútropolitickom živote Ukrajiny. Nemali by sme zabúdať na to, že nejde o legitímnych, demokraticky zvolených zástupcov občanov. Možno teraz budú mať nové úlohy a zmenia svoj kabát aj slovník. Ale stále pôjde o starých známych separatistov, platených Moskvou.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:52