Reuters
StoryEditor

Šialenci, nič im nechýba, nechápu migranti vyčíňanie radikálov v Hamburgu

10.07.2017, 10:42
Autor:
ReutersReuters
Arabskí utečenci nechápu, čo demonštrantom v tolerantnej a bohatej krajine prekáža.

Arabskí utečenci, ktorí v nemeckom Hamburgu sledovali pouličné vyvádzanie ľavicových radikálov počas summitu G20, boli prekvapení intenzitou protestov. Podľa svojich slov nechápu, čo demonštrantom v tolerantnej a bohatej krajine prekáža.

"Keby toto urobili ľudia v Egypte, boli by zastrelení," myslí si Ibrahim Ali, 29-ročný Egypťan, ktorý sa do Nemecka prisťahoval v roku 2011, o radikáloch, ktorí v piatok a sobotu rozpútali vojnu v uliciach Hamburgu pri príležitosti konania summitu krajín G20. "Štát poskytuje všetko: bývanie, podporu v nezamestnanosti a vzdelanie. Napriek tomu títo ľudia nie sú spokojní. Nechápem to," dodáva Ali.

​On a dvaja ďalší migranti zo Sýrie a Egypta dianie sledovali z reštaurácie s blízkovýchodným jedlom, kde pracujú. "Sú šialení. Nemôžem uveriť svojim očiam," povedal 32-ročný Mohammed Halabi, Sýrčan, ktorý do Nemecka dorazil pred 18 mesiacmi. "Majú takú nádhernú krajinu a oni ju ničia," dodáva nechápavo.

Halabi svojou lámanou nemčinou vysvetľuje, že summit G20 sledoval len kvôli tomu, aby bol v obraze, ak by svetoví lídri prišli s nejakým riešením pre vojnu v Sýrii. Priznáva, že jeho očakávania boli malé, aj tak bol nespokojný, keď sa dozvedel o prímerí v juhozápadnej Sýrii. "Je to vtip. To nemôžu myslieť vážne," rozčuľuje sa. "Jednoducho sa zaujímajú len o svoje vlastné záujmy v Sýrii a na Blízkom východe," dodáva.

​Keď neobsluhoval v reštaurácii, zbehol Halabi na námestie, kde mali radikáli postavené barikády, aby si vyfotil políciu s vodnými delami. "Toto je nič. Nebojím sa. Bomby padajúce vo vašej štvrti, to je desivé," vysvetľuje Sýrčan, že už zažil všeličo horšieho.

Keď sa ulice vyprázdnili a po bojoch tu zostal len neporiadok, vlastníci obchodov vyšli von, aby spočítali škody. Všetci sa zhodne hnevali na kancelárku Angelu Merkelovú, že summit usporiadala v ich prístavnom meste.

"Je to hrôza, čo sa tu stalo. Ale neviním demonštrantov. Väčšina sú adolescenti, ktorí nevedia, čo robia. A mnoho z nich boli cudzinci. Pôjdu domov a my sa musíme vysporiadať s tým neporiadkom," hovorí 28-ročná učiteľka Sandra Janowitzová.

Na rozdiel od rodených Hamburčanov sa Halabi na kancelárku nehnevá. "Bez nej by som tu ani nebol," pripomína, že to bola práve Merkelová, kto umožnil príchod mnohých z utečencov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-03-28 21:18:50 - Feat.: - Title: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit, tvrdí Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:48