Reuters
StoryEditor

Neistá, osamelá, trápna figúrka. Trump nemá ani túžbu, ani schopnosti viesť svet

09.07.2017, 21:20
Autor:
dlmdlm
Chris Uhlmann, politický komentátor austrálskej televízie ABC, ostro skritizoval výkon Donalda Trumpa na summite G20 v Hamburgu.

To, čo už vieme je, že prezident Spojených štátov má určité konkrétne schopnosti. A to, že identifikoval choroby západných demokracií, ale nemá na ne žiadny liek a zdá sa, že je rozhodnutý ich využívať. A tiež sme sa dozvedeli, že nemá ani túžbu, ani schopnosti viesť svet.

Rokovania skupiny G20 sa ku koncu stali rokovaním skupiny G19. Čo sa parížskej dohody o globálnom otepľovaní týka, Spojené štáty zostali izolované a bez priateľov. Avšak vzhľadom na to, že bolo jasné, že sa to stane, obratný prezident by býval našiel tému, okolo ktorej by dokázal zjednotiť väčšinu politikov.

A mal jednu perfektnú - raketové skúšky Severnej Kórey. Takže ako to, že nebolo schválené vyhlásenie skupiny G20 odsudzujúce Severnú Kóreu, vyhlásenie, ktoré by vyvinulo tlak na Čínu a Rusko? Ostatní lídri to očakávali. Boli pripravení ho podporiť, ale takéto vyhlásenie nebolo navrhnuté.

Ľudia, ktorí nestrácajú nádej, majú tendenciu pliesť si prejavy, napísané pre Trumpa, s názormi tohto muža samotného - predniesol určité zaujímavé výroky v Poľsku, ktoré prečítal z papiera, ohľadom nutnosti brániť hodnoty Západu. Navyše je v jedinečnom postavení. Je to jediný človek, ktorý má moc v tej veci niečo urobiť.

Avšak skutočným Trumpom je ten Trump, ktorý hovorí bez vopred napísaných prejavov. Človek, ktorý šteká žlčovité výroky obsahujúce 140 písmen, ktorý plytvá svojimi cennými dňami v prezidentskom úrade bojovaním proti inštitúciám Západu, ako je súdnictvo, úrady nezávislej štátnej správy a slobodná tlač.

Na tomto zhromaždení bol neistou, osamelou, trápnou figúrkou a získali ste z toho silný pocit, že sa niektorí politickí lídri snažia nájsť najlepší spôsob, ako ho obísť.

Donald Trump je mužom, ktorý túži po moci, pretože to posilňuje jeho vedomie, že je celebrita. Jediné, na čom mu záleží, je to, aby mohol stále hovoriť a aby všetci hovorili o ňom. Jeho slová nemajú žiadnu hodnotu. Takže to, čo povie jeden deň, môže byť druhý deň zrušené. Čo sme sa teda dozvedeli?

Dozvedeli sme sa, že Donald Trump stlačil gombík "rýchlo vpred" smerom k úpadku Spojených štátov ako globálneho lídra. Podarilo sa mu izolovať svoju krajinu, zmiasť a odcudziť svojich spojencov a zmenšiť význam Ameriky.

Odovzdá túto moc Číne a Rusku - dvom autoritárskym štátom, ktoré pre dvadsiateprvé storočie vytvoria úplne inú sústavu pravidiel. Niektorí budú nad úpadkom Spojených štátov jasať. Ale myslím si, že nám Spojené štáty budú chýbať, keď tu už nebudú.

A to je tá najväčšia hrozba hodnotám Západu, ktoré, ako Trump tvrdí, sú mu tak drahé.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:02