Reuters
StoryEditor

Arabské krajiny vyhoveli požiadavke Kataru, predĺžili ultimátum

03.07.2017, 07:45
Autor:
ČTKČTK
Niekoľko arabských krajín na čele so Saudskou Arábiou Katar obviňuje z podpory terorizmu.

Arabské krajiny vyhoveli žiadosti Kataru o predĺženie ultimáta pre splnenie ich požiadaviek voči emirátu, s ktorým prerušili diplomatické styky. Saudskoarabská televízia Al-Arabíja dnes informovala, že skupina krajín poskytla Kataru ďalších 48 hodín.

O takéto predĺženie ultimáta predtým požiadal sám Katar. Pôvodné ultimátum vypršalo v nedeľu o polnoci. V noci na dnes s predstaviteľmi niektorých krajín regiónu hovoril americký prezident Donald Trump.

Niekoľko arabských krajín na čele so Saudskou Arábiou Katar obviňuje z podpory terorizmu a okrem iného chce, aby krajina uzavrela televíziu Al-Džazíra, prerušila kontakty s Iránom a ukončila podporu teroristických skupín. Katar obvinenia z podpory terorizmu odmieta a ultimátum považuje za zásah do svojej suverenity.

Katarský minister zahraničia šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už v nedeľu oznámil, že jeho krajina do vypršania ultimáta požiadavky arabských krajín nesplní.

V sobotu Saní zopakoval, že požiadavky arabských štátov boli vytvorené tak, aby boli odmietnuté. Dodal, že Katar je pripravený "čeliť možným dôsledkom", ale je tiež pripravený konať.

Agentúra Reuters v nedeľu informovala, že šéfovia diplomacií bojkotujúcich krajín majú ďalší postup riešiť na spoločnej schôdzke v stredu v Káhire.

S čelnými predstaviteľmi niektorých krajín v oblasti Perzského zálivu hovoril v nedeľu s každým zvlášť americký prezident Donald Trump. V telefonických rozhovoroch ich vyzýval k jednote a zopakoval, že je dôležité prestať s financovaním teroristov a zdiskreditovať ideológiu extrémistov. Podľa agentúry Reuters tiež vyjadril svoje "znepokojenie" nad súčasným sporom medzi Katarom a niektorými z jeho susedov v oblasti.

Podľa agentúry AP Trump v noci na dnes hovoril so saudským kráľom Salmánom, korunným princom Muhammadom bin Zájidom Nahajánom zo Spojených arabských emirátov a s katarskými emirom Taminom Sáním. Jednota regiónu je podľa Trumpa nevyhnutná k naplneniu cieľov nedávneho rijádskeho summitu vrátane porážky terorizmu a posilňovaní stability v oblasti.

01 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 02 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 03 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 04 - Modified: 2024-04-17 11:45:01 - Feat.: - Title: Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili 05 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:00