StoryEditor

Vláda Južného Sudánu odvolala stav hladomoru, situácia je ale naďalej vážna

22.06.2017, 07:00

Stav hladomoru už neplatí v najviac postihnutých oblastiach Južného Sudánu. Vyplýva to z oznámení juhosudánskej vlády a OSN, podľa ktorých je však situácia naďalej veľmi vážna.

Na pokraji hladovania sa v Južnom Sudáne naďalej nachádzajú takmer dva milióny ľudí. Odhaduje sa tiež, že približne šesť miliónov Juhosudáncov, čo je polovica z celkovej populácie, bude v júni a júli vystavených "mimoriadnej potravinovej neistote".

Juhosudánsky národný štatistický úrad a OSN zverejnili svoje aktualizované potravinové a bezpečnostné analýzy pre krízové regióny a uvádzajú, že situácia v nich je v súvislosti s hladom naďalej kritická.

Južný Sudán vyhlásil vo februári v dvoch okresoch štátu Unity stav hladomoru. Svetový potravinový program (WFP) oznámil, že napriek tomu, že tieto časti sú stále v zlej situácii, vďaka okamžitému úsiliu a rýchlej reakcii sa podarilo hladomor zvrátiť. 

Súčasťou tejto reakcie a úsilia bola aj snaha Európskej únie, ktorá pred časom skokovo navýšila finančnú podporu vládam krajín regiónu postihnutým hladomorom - a zvlášť Južnému Sudánu - čo tiež prispelo k zvládnutiu situácie.

Na humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráci v Južnom Sudáne sa podieľajú aj viaceré slovenské organizácie, niektoré z nich pritom realizujú svoje aktivity s finančnou podporou SlovakAid.

www.ontheworldmap.com

​Hladomor v Južnom Sudáne bol dôsledkom pokračujúcej občianskej vojny spojenej s hlbokou hospodárskou krízou, ktorým sekunduje najväčšie sucho za posledné desaťročia spojené s meniacou sa klímou. Južný Sudán pritom patrí medzi krajiny, ktoré sú negatívnym dopadom zmeny klímy vystavené najviac.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:35