StoryEditor

Inovácie v zdravotníctve: Na odľahlých miestach otestujú drony

Vláda ostrovného štátu Vanuatu sa pri distribúcii vakcín do vzdialených častiach súostrovia chystá otestovať využitie dronov. Z ostrovov, ktoré krajinu tvoria, sa totiž letisko či funkčná infraštruktúra nachádza len na tretine, dostať sa tam k zdravotnej starostlivosti je tak obzvlášť náročné.

Ide o prvý takýto pokus v Tichomorí. Cieľom je preskúmať možnosti a efektivitu dronov pri distribúcii vakcín do nedostupných oblastí, informoval UNICEF, ktorý aktivitu podporuje.

“Ak tento pokus ukáže, že distribúcia vakcín s použitím dronov môže fungovať a dá sa zaintegrovať do existujúcich národných a regionálnych systémov, tak to zmení spôsob fungovania systému zdravotníctva ako celku,” píše sa vo vyhlásení tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Vanuatu, niekdajšia anglofrancúzska kolónia kedysi známa ako Nové Hebridy, je ostrovným štátom v Južnom Pacifiku. Jeho populáciu tvorí približne 270-tisíc ľudí, ktorí žijú na dovedna 65 obývaných ostrovoch.

www.ontheworldmap.com

Nepokojná a chudobná oblasť planéty

Súostrovie Vanuatu leží v tektonicky aktívnej oblasti planéty, kde jeho obyvateľov ohrozujú časté zemetrasenia. Krajina je tiež veľmi zraniteľná prírodnými pohromami vrátane tropických cyklónov. Je tak pre medzinárodné organizácie vhodným “laboratóriom” na testovanie využitia nových technológií, keďže ich vplyv sa môže prejaviť výraznejšie než inde.

Vanuatu je zároveň jedna z najchudobnejších krajín sveta, až tretina jej populácie nemá prístup ani k tým najzákladnejším službám. Ázijská rozvojová banka vypočítala, že v krajine umrie pred dovŕšením jedného roka až 23 detí z 1000 narodených. Túto nelichotivú štatistiku by mohli zmeniť práve drony.

“Vítame všetky inovatívne prístupy, ktoré sa snažia pomôcť čo najväčšiemu množstvu detí,” povedal pre Thomson Reuters Foundation predstaviteľ UNICEF v Tichomorí Sheldon Yett. “Zabezpečenie vakcín aj pre izolované a odľahlé komunity je kľúčom ku konštantne vysokej miere imunizácie,” doplnil.

Rastúca dostupnosť, zlepšujúci sa výkon a klesajúce ceny dronov poskytujú príležitosti k ich novému využitiu aj v takých náročných podmienkach, aké vládnu na Vanuatu, píše sa ďalej vo vyhlásení tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Testovanie prebehne v troch fázach počas roku 2018.

Nejde však o prvé takéto využitie dronov v rámci rozvojovej spolupráce či humanitárnej pomoci. UNICEF v spolupráci s vládou africkej krajiny Malawi už koncom minulého roka testoval, či je počas humanitárnych katastrof možné využívať drony k distribúcii pomoci vrátane zdravotníckych pomôcok. K dronom sa dnes postupne dostávajú aj ďalšie inštitúcie poskytujúce humanitárnu pomoc, ich využitie však zatiaľ stále nie je veľmi rozšírené.

Podľa Platformy mimovládnych rozvojových organizácií, ktorá na Slovensku zastrešuje 29 rozvojových a humanitárnych organizácií, k tomu zatiaľ nepristúpila ani jedna slovenská organizácia.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 02 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 03 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 04 - Modified: 2024-04-10 18:07:32 - Feat.: - Title: Na pokraji hladomoru. Francúzsko spolu s inými krajinami zhodilo v Gaze stovky ton humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:39