globalne_loga
StoryEditor

Prvá vzbura proti Trumpovi. Havaj sa pridal k Parížskej dohode

07.06.2017, 19:05

Štát Havaj ako prvý spomedzi amerických štátov prijal zákony, ktorými zaviedol časti Parížskej dohody do praxe aj napriek nesúhlasu prezidenta krajiny. Stalo sa tak necelý týždeň po rozhodnutí Donalda Trumpa o vystúpení Spojených štátov amerických z Parížskej klimatickej dohody, čo sa vo svete, ale aj v samotných USA stretlo s ostrým nesúhlasom. Informoval o tom portál Hawaii News Now.

Guvernér tohto ostrovného amerického štátu, David Ige, v utorok podpísal dva zákony, ktorých cieľom je prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov a k potlačeniu zmeny klímy prostredníctvom zachytávania a uskladňovania kysličníka uhličitého z atmosféry.

“Ako ostrovný štát sme si zvlášť vedomí limitov nášho životného prostredia. Vidíme dopady našich krokov hneď priamo pri našich domovoch,” povedal Ige počas ceremónie novinárom. “Naše ostrovné komunity by preto mali ukazovať cestu pri tvorbe a realizácii politík spojených s klimatickými zmenami,” informoval americký portál CNN. Podľa Igeho by mali byť ostrovné komunity tými prvými, ktoré by mali prinášať riešenia.

Parížsku klimatickú dohodu, od ktorej sa Donald Trump rozhodol odstúpiť, doteraz podpísali bezmála všetky krajiny sveta - až na Nikaraguu, ktorá tak neurobila ako protest proti bezzubosti dohody. Druhou krajinou, ktorá dohodu nepodpísala, je Sýria, v ktorej už roky zúri občianska vojna. Cieľom dohody je zamedziť nárastu globálnej teploty o viac než dva, no ideálne nie viac než o 1,5m stupňa Celzia oproti predindustriálnemu obdobiu.

Havaj podľa portálu CNN prijal relevantné súčasti Parížskej dohody ako štátne zákony. “To nám dáva právny podklad k pokračovaniu v adaptačných stratégiách a stratégiách zmierňujúcich dopady klimatickej zmeny na Havaji, a to aj napriek stiahnutiu sa federálnej vlády z dohody,” povedal senátor štátu J. Kalani English. Toto rozhodnutie má podľa portálu Hawaii News Now aj širokú podporu miestnych samospráv.

Po Trumpovom minulotýždňovom vyhlásení o stiahnutí Spojených štátov z dohody, sa viaceré americké štáty a mestá vyjadrili, že budú aj napriek tomu pokračovať v plnení klimatických sľubov. No zatiaľ len Havaj sa k týmto vyhláseniam podujal zaviazať aj právnou cestou.

Havaj sa stal súčasťou novovzniknutej Americkej klimatickej aliancie, zoskupenia, ktoré minulý týždeň vytvorili guvernéri štátov Kalifornia, New York a Washington, s cieľom “redukovať emisie kysličníka uhličitého vo všetkých sektoroch hospodárstva.”

“Zatiaľ čo prezidentove rozhodnutie je hanebným narušením aktivít potrebných k ochrane planéty pre naše deti a vnúčatá, štáty pokračujú a budú pokračovať v načatej práci,” povedal guvernér štátu Washington Jay Inslee vo svojom vyhlásení spojenom so založením klimatickej aliancie.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:10