donald trumpReuters
StoryEditor

Trump versus spravodlivosť. Americký prezident kritizuje svoje "politicky korektné" ministerstvo

05.06.2017, 19:12
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump v pondelok v sérii príspevkov na Twitteri kritizoval vlastné ministerstvo spravodlivosti kvôli postupu v súvislosti s migračným dekrétom, ktorý zakazuje obyvateľom šiestich väčšinovo moslimských krajín cesty do USA. Podľa Trumpa malo požadovať od najvyššieho súdu povolenie pôvodného zákazu a nie jeho druhej, "zriedenej, politicky korektnej verzie".

Práve prvá verzia migračného dekrétu mala byť podľa Trumpových tweetov predmetom podania ministerstva spravodlivosti na najvyšší súd. "Ministerstvo spravodlivosti malo zostať pri pôvodnom zákaze, nie pri jeho zriedenej, politicky korektnej verzii, ktorú podali na Najvyšší súd," uviedol.

Ministerstvo sa v piatok obrátilo na najvyšší súd so žiadosťou, aby povolil jeho platnosť, ktorú predtým zablokovali súdy nižšej inštancie. To ale nahnevalo prezidenta, podľa ktorého malo žiadať návrat k prvej verzii.

Trumpov marcový výnos zakazuje na dobu 90 dní vstup do USA obyvateľom Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie a pozastavuje program prijímania utečencov. Na rozdiel od prvej verzie vydanej krátko po jeho januárovom nástupe do úradu, ktorá bola podľa expertov veľmi nepripravená a plná chýb, sa nevzťahuje na Irak a nezahŕňa ani majiteľov už platných víz. Obaja dekréty postupne pozastavili súdy nižšej inštancie.

"Ľudia, právnici a súdy tomu môžu hovoriť, ako chcú, ja tomu ale hovorím tak, ako treba, a tak, ako to je, ZÁKAZ CESTOVANIA," napísal Trump v prvej zo série príspevkov, ktoré zverejnil krátko po víkendovom teroristickom útoku v Londýne, kde traja atentátnici zabili celkovo sedem ľudí.

Ministerstvo by podľa prezidenta malo tiež požiadať o "urýchlené vypočutie" v prípade "zriedeného" zákazu a usilovať sa o "oveľa tvrdšiu verziu". Súdy v príspevkoch označil za "pomalé a politické".

01 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 02 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:06