Reuters
StoryEditor

Arabské krajiny na čele so Saudmi prerušili diplomatické vzťahy s Katarom. Podporuje terorizmus, tvrdia

05.06.2017, 07:26
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Štvorica arabských krajín tiež avizovala prerušenie leteckého a námorného spojenia s Katarom.

Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty prerušili dnes diplomatické vzťahy s Katarom. Zároveň obvinili katarskú vládu z podpory radikálnych islamistických skupín a terorizmu v celom regióne, informovala agentúra AP.

Štvorica arabských krajín tiež avizovala prerušenie leteckého a námorného spojenia s Katarom a dala katarským občanom dvojtýždňovú lehotu na odchod.

"Katar podporuje početné teroristické a sektárske skupiny usilujúce o narušenie stability regiónu vrátane Moslimského bratstva, Islamského štátu a al-Káidy a neustále šíri posolstvá a úklady týchto skupín prostredníctvom svojich médií," napísala saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA v zrejmej narážke na katarskú televíznu stanicu al-Džazíra.

Saudská Arábia okrem toho uviedla, že Katar bude musieť stiahnuť svoje jednotky z Rijádom vedenej medzinárodnej koalície bojujúcej proti povstalcom v Jemene.

Katarskí predstavitelia rozhodnutie štvorice krajín bezprostredne nekomentovali. V minulosti však akékoľvek obvinenia z podpory terorizmu odmietali.

Medzi Katarom a ďalšími štátmi regiónu panujú dlhodobo nezhody. Minulý týždeň sa katarská vláda snažila vyvracať, že to tak nie je. Urobila tak po tom, čo sa na stránkach katarskej oficiálnej tlačovej agentúry objavili údajná vyhlásenie vládnuceho katarského emira šejka Tamima bin Hamada, ktorý v nich mal podporovať palestínske radikálne hnutie Hamas a libanonské radikálne hnutie Hizballáh. Katar tvrdil, že stránky jeho tlačovej agentúry napadli hackeri.

Katar je blízkym spojencom USA v regióne, na armádnej základni v Katare pôsobí 10 000 amerických vojakov. Egypt a ďalšie arabské štáty ale Katar dlhodobo obviňujú, že podporuje islamistické skupiny, ako napríklad Moslimské bratstvo či palestínsky Hamas. Niekoľko krajín Perzského zálivu kvôli obavám z podpory islamistov zo strany Kataru odvolalo svojich veľvyslancov z Kataru už pred tromi rokmi.

01 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 02 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 05 - Modified: 2024-04-17 11:45:01 - Feat.: - Title: Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:03