trump salmanReuters
StoryEditor

Žiadny stret civilizácií. Boj s terorom je boj dobra so zlom, apeluje Trump na moslimských vodcov

21.05.2017, 17:36
Autor:
abaaba
Donald Trump svoj prejav predniesol na zhromaždení viac ako päťdesiatich vodcov najvýznamnejších moslimských krajín na arabsko-islamsko-americkom summite v Rijáde.

Americký prezident Donald Trump v nedeľu predniesol očakávaný prejav v saudskoarabskom Rijáde. Vodcov arabských krajín v ňom vyzval k jednotnému postupu a prevzatiu vedúcej úlohy v boji proti extrémizmu a terorizmu v regióne. Boj s terorizmom označil za bitku dobra a zla, nie za stret náboženstva alebo civilizácií.

"Mier a prosperita"

"Naša predstava je predstavou mieru a prosperity, nielen v tomto regióne, ale aj všade na svete. Naším cieľom je vykoreniť extrémizmus, a poskytnúť našim deťom nádej na dobrú budúcnosť," povedal Trump na úvod prejavu. "V sobotu sme tu podpísali zmluvu za takmer 400 miliárd dolárov, ktorá vytvorí stovky tisíc pracovných miest. Táto dohoda umožní saudskej armáde zvýšiť nielen svoju bezpečnosť, ale aj zvýšiť stabilitu na Blízkom východe."

"Nie sme tu, aby sme poučovali - aby sme hovorili druhým ľuďom, ako žiť, čo robiť alebo kým byť. Sme tu, aby sme ponúkli partnerstvo pri budovaní lepšej budúcnosti pre nás všetkých," dodal Trump.

Zo zodpovednosti za veľkú časť nestability v oblasti Blízkeho východu Trump pred arabskými lídrami obvinil Irán. Ten podľa neho trénuje spriaznené milície a financuje im zbrane, ktoré rozsievajú skazu a chaos v oblasti. Irán tiež podľa prezidenta povzbudzuje sýrskeho vodcu Asada "k neopísateľným zločinom".

Prejav predniesol tiež saudský kráľ Salmán, ktorý v ňom zdôraznil, že je potrebné v boji so zlom a extrémizmom postupovať zjednotene. Ďalej povedal, že je odhodlaný úplne zničiť Islamský štát a ďalšie teroristické organizácie. "My všetci, národy a krajiny, odmietame poškodzovanie vzájomných vzťahov medzi moslimskými krajinami a ich priateľmi založené na náboženstve." Kráľ sa vyjadril aj k Iránu, o ktorom povedal, že je špičkou globálneho terorizmu.

Podľa televízie CNN je pozoruhodným detailom, že prejav Trumpovi napísal poradca Stephen Miller, ktorý je tiež hlavným tvorcom dekrétu dočasne zakazujúceho vstup do USA obyvateľom šiestich väčšinovo moslimských krajín, ktorého platnosť pozastavili americké súdy.

"Milujem vaše topánky"

Šéf Bieleho domu má za sebou deň plný rokovaní s arabskými lídrami. Zišiel sa aj s egyptským prezidentom Abdal Fattáhom Sísím. Trump po rokovaní so svojím egyptským náprotivkom podľa agentúry Reuters pochválil Sísího spôsob vládnutia v Egypte. Podľa Trumpa robí "úžasnú prácu vzhľadom k obtiažnym podmienkam".

Nový šéf Bieleho domu sľúbil egyptskému vodcovi, že ho čoskoro navštívi a vyslúžil si kompliment. "Ste jedinečná osobnosť, ktorá dokáže nemožné," povedal Sísí, na čo šéf Bieleho domu reagoval s nadsádzkou. "Súhlasím," čím pobavil publikum, ako napísal o stretnutí denník The New York Times.

Potom však chcel na oplátku zalichotiť egyptskému lídrovi niečím iným a tým prvým, čo bolo po ruke bola nečakane módna pochvala. "Milujem vaše topánky. Pane, tie topánky," vystrelil Trump.

Trumpov predchodca Barack Obama pritom Sísího kritizoval za tvrdé potláčanie domácej opozície. Bývalý generál Sísí sa chopil moci v krajine v čase vzostupu radikálneho islamizmu a tvrdo zakročil proti členom organizácie Moslimské bratstvo.

Pred Sísím rokoval Trump s bahrajským kráľom, s ktorého autoritatívne riadenou krajinou chce tiež zlepšiť vzťahy oproti Obamovej ére.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:37