Litva zvýšila náklady na armádu po ruskej anexii KrymuTASR/AP
StoryEditor

Ruské vojenské cvičenie je kamufláž pre tréning útoku na NATO, obviňuje Litva Moskvu

17.05.2017, 14:02
Autor:
fasfas
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov minulý rok vyhlásil, že Rusko by nikdy nezaútočili na niektorého z členov NATO.

Litva obviňuje Rusko s Bieloruskom, že na pripravovanom spoločnom cvičení budú simulovať útok na Severoatlantickú alianciu. Podľa Rusov ide oficiálne o obranné cvičenie, ktorého sa má zúčastniť len niekoľko tisíc mužov. Experti ale očakávajú, že obe armády nasadia omnoho väčšiu silu.

Moskva sa zaručila

"Nechystá sa obranné cvičenie, ale simulácia ofenzívneho charakteru proti NATO, predovšetkým proti Pobaltiu a Poľsku," uviedol podľa tamojšieho spravodajského portálu Delfi litovský minister obrany Raimundas Karoblis.

Pri septembrovom cvičení nazvanom Zapad 2017 majú Bielorusko s Ruskom skúšať svoje spoločné schopnosti na západnej hranici, ktorá kopíruje celé východné krídlo NATO. Oficiálne je Zapad podľa Ruska obranné cvičenie pred prípadnou hrozbou na západnej hranici.

Bieloruský minister obrany Andrej Ravkov povedal, že v septembri nebudú spoločné sily trénovať v počte väčšom než 13-tisíc mužov. Taký je limit pre cvičenie bez medzinárodnej kontroly stanovený ešte za studenej vojny.

Posledné veľké cvičenie Caucasus 2016 na juhu Ruska v podstate poprelo platnosť limitácií. Moskva sa zaručila, že nasadí iba 12-tisíc vojakov. Spätne však ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že sa súbežných akcií po celom Rusku zúčastnilo celkom 120-tisíc mužov. Kremeľ následne vyhlásil, že limity Rusi neporušili, pretože na jednom mieste vždy bola len desatina celého počtu.

Pozrite si aj fotografie z vojenského cvičenia Caucasus 2016:

Tajné služby vedia

"Hlavným problémom v súčasnosti je, že vojenské cvičenia sú naozaj veľké, ale ich transparentnosť je slabá. Mierne povedané, je znepokojujúce sledovať simuláciu útokov proti krajinám, ktoré sú členmi NATO," uviedol Karoblis.

Keď naposledy trénovalo Rusko na západe pred štyrmi rokmi, uviedlo, že sa cvičenia zúčastnilo 10-tisíc vojakov. Západní analytici vtedy ale odhadovali, že ich v skutočnosti bolo najmenej sedemkrát toľko. Zástupcovia pobaltských štátov preto neveria, že tento rok tomu bude inak.

"Tajné služby naše i našich spojencov vedia, aký je skutočný účel pripravovaného cvičenia. Nejde však o žiadnu predohru ozajstného konfliktu," prezradil Karoblis. Varoval však, že pri veľkom a nepredvídateľnom cvičení môže vždy dôjsť k nejakým chybám.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov minulý rok vyhlásil, že Rusko by nikdy nezaútočili na niektorého z členov NATO. Snažil sa tým znížiť obavy ohľadom ruského zbrojenia nadväzujúceho predovšetkým na anexiu Krymu v roku 2014. Dôvera medzi Moskvou a Západom vo vojenskej oblasti je dlhodobo veľmi nízka. Aj v reakcii na to Severoatlantická aliancia začala v Poľsku a Pobaltí rotovať asi štyri tisícky spojeneckých jednotiek.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:20