Argentínsky prezident Javier Milei. FOTO: Reuters
StoryEditor

Španielsko žiada Argentínu o verejné ospravedlnenie, predvolalo si veľvyslanca

20.05.2024, 13:26
Autor:
TASRTASR

Argentína sa za výroky prezidenta ospravedlniť odmieta. Tamojší minister vnútra Guillermo Francos povedal, že je práveže na Madride, aby sa ospravedlnil za svoje tvrdenia na adresu Mileia.

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza "skorumpovanou". Informuje o tom agentúra AFP.

Madrid ešte v nedeľu odvolal v reakcii na predmetný výrok svoju veľvyslankyňu v Buenos Aires. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares zároveň avizoval, že si v pondelok predvolá argentínskeho veľvyslanca. "Vysvetlím mu vážnosť situácie a budem znovu žiadať Javiera Mileia o verejné ospravedlnenie," povedal šéf španielskej diplomacie.

image

Madrid odvolal ambasádorku, žiada ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta za urážku

Nevylúčil pritom ani prerušenie diplomatických vzťahov s Argentínou, ak by k ospravedlneniu nedošlo. "Jednoznačne nechceme prijať takéto opatrenia, no ak nedôjde k verejnému ospravedlneniu, spravíme to," dodal minister.

Argentínsky prezident pricestoval do Madridu v piatok, pričom sa nestretol so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom či inými predstaviteľmi vlády a ani s kráľom Filipom VI. Zúčastnil sa však na zhromaždení pravicových strán, ktoré v súvislosti s nadchádzajúcimi eurovoľbami organizovala španielska krajne pravicová strana Vox.

Milei na akcii vystúpil s prejavom, v ktorom odsudzoval ľavicu a obhajoval kapitalizmus voľného trhu. Ostro pritom kritizoval aj Sánchezovu manželku Begoňu Gómezovú, hoci ju priamo nemenoval, uvádza AFP.

image

Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry

"Svetové elity si neuvedomujú, aké deštruktívne môže byť uplatňovanie myšlienok socializmu... Nevedia, akú spoločnosť a krajinu to môže vytvoriť, aký typ ľudí držiacich sa pri moci a akú mieru zneužívania to generuje... Keď máte povedzme skorumpovanú manželku, tak je to problém, a vezmete si päť dní, na to, aby ste o tom uvažovali," povedal argentínsky líder.

Narážal tým na konanie Sánchéza, ktorý nedávno zvažoval odstúpenie zo svojho postu práve pre vyšetrovanie svojej manželky. Vyšetrovanie sa však rýchlo skončilo a premiér zostal vo funkcii. Šéf španielskej diplomacie označil Mileiovu návštevu a vyjadrenia za "urážku". Výroky argentínskeho prezidenta odsúdil aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Argentína sa za výroky prezidenta ospravedlniť odmieta. Tamojší minister vnútra Guillermo Francos povedal, že je práveže na Madride, aby sa ospravedlnil za svoje tvrdenia na adresu Mileia.

01 - Modified: 2024-06-14 17:34:03 - Feat.: - Title: Argentína ako prvá krajina z južnej Ameriky sa pridá ku skupine na podporu Ukrajiny 02 - Modified: 2024-06-13 19:37:39 - Feat.: - Title: Španielsky systém Patriot zostane v Turecku, tvrdí Sánchez. Zelenskyj ho chcel na Ukrajine 03 - Modified: 2024-06-12 21:15:01 - Feat.: - Title: Organizácia tvrdí, že medzi Španielskom a Afrikou tento rok zahynulo 5000 migrantov 04 - Modified: 2024-06-11 20:42:45 - Feat.: - Title: Po manželke španielského premiéra vyšetrujú pre korupciu aj jeho brata 05 - Modified: 2024-06-09 15:48:46 - Feat.: - Title: Karta sa otočila: Kritizované ekonomiky južnej Európy zažívajú boom, porážajú aj sever. Čomu za to vďačia?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 18:01