Čínsky štátny radca a minister zahraničných vecí Wang Yi si podáva ruku s ministrom zahraničných vecí Šalamúnových ostrovov Jeremiahom Manelem počas ceremoniálu pri príležitosti nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma národmi, 21. septembra 2019. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šalamúnove ostrovy majú nového premiéra, podporuje blízke vzťahy s Čínou

02.05.2024, 11:47
Autor:
ČTKČTK

Jeremiaha ​Maneleho pred voľbami podporil doterajší premiér Manasseh Sogavare, za ktorého vlády vzrástol vplyv Číny v krajine viac ako kdekoľvek inde v južnom Pacifiku.

Novým premiérom Šalamúnových ostrovov bol dnes zvolený Jeremiah Manele, ktorý sľúbil pokračovať v politike, ktorá túto krajinu ležiacu v Tichom oceáne primkla tesnejšie k Číne. Šalamúnove ostrovy podpísali pred dvoma rokmi s Čínou bezpečnostnú dohodu, ktorá znepokojila Spojené štáty, Austráliu a Nový Zéland.

V parlamente Šalamúnových ostrovov Manele pri tajnom hlasovaní o novom predsedovi vlády získal 31 hlasov, opozičný líder Matthew Wale ich dostal 18, informovala agentúra AP. O novom premiérovi rozhodli poslanci, ktorí vzišli z volieb konaných 17. apríla.

image

ANALÝZA: Nový svár USA a Číny. Naťahujú sa o ostrovné štáty v Tichomorí

Maneleho pred voľbami podporil doterajší premiér Manasseh Sogavare, za ktorého vlády vzrástol vplyv Číny v krajine viac ako kdekoľvek inde v južnom Pacifiku, uvádza AP. Šalamúnove ostrovy na čele so Sogavarom ukončili diplomatické vzťahy s Taiwanom a nadviazali vzťahy s Čínou a následne s Pekingom uzavreli aj bezpečnostnú dohodu, ktorá vyvolala obavy, že by Peking mohol v budúcnosti na ostrovoch vybudovať vojenskú základňu.

Analytici z austrálskeho výskumného ústavu Lowy Institute uviedli, že Manele nie je tak polarizujúcou osobnosťou ako Sogavare.

"Manele ako bývalý minister zahraničia pomohol dojednať bezpečnostnú dohodu s Čínou, ktorá spôsobila na Západe paniku. Je to ale tiež ostrieľaný diplomat, ktorý má skúsenosti s rokovaním s OSN a so západnými krajinami," povedala na zvolenie nového premiéra súostrovia Meg Keenová z ústavu Lowy Institute.

Manele vo svojom prvom prejave po zvolení za premiéra varoval pred povolebnými násilnosťami. "Voľby premiéra boli v minulosti sprevádzané násilnosťami a ničením. Naša ekonomika a životy tým utrpeli," vyhlásil Manele. "Musíme rešpektovať a zachovať demokratický proces voľby premiéra a dať príklad našim deťom," dodal.

image

Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon

Zvolenie Sogavareho premiérom vyvolalo v roku 2019 v metropole Honiara nepokoje. Ďalšie nepokoje, zahŕňajúce aj podpaľačstvo a rabovanie, sa odohrali v roku 2021, keď Sogavareho vláda prestála hlasovanie o nedôvere.

Austrálsky premiér Anthony Albanese zablahoželal Manelemu ku zvoleniu a uviedol, že sa teší na blízku spoluprácu. "Austrália a Šalamúnove ostrovy sú blízki priatelia a naša budúcnosť je prepojená," napísal Albanese na sociálnej sieti X.

Sogavare opakovane vyhlásil, že Austrália je hlavným bezpečnostným partnerom Šalamúnových ostrovov, napriek bezpečnostnej dohode s Pekingom podpísanej v apríli 2022.

01 - Modified: 2024-05-16 19:49:34 - Feat.: - Title: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko, tvrdia USA 02 - Modified: 2024-05-16 17:04:02 - Feat.: - Title: Čínska politika môže ohroziť životaschopnosť investícií v USA, povedala Bidenova ekonomická poradkyňa 03 - Modified: 2024-05-16 16:34:34 - Feat.: - Title: USA a Čína by mali vyriešiť obchodné napätie. Bidenove clá môžu roztrieštiť dodávateľov, tvrdí menový fond 04 - Modified: 2024-05-16 09:19:46 - Feat.: - Title: Tvrdenia USA a Európy o nadmernej kapacite Číny sú obchodným protekcionizmom, tvrdí ministerstvo obchodu 05 - Modified: 2024-05-16 05:28:34 - Feat.: - Title: Čína je pripravená pracovať s Ruskom. Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 02:12