Thomas Bach, prezident Medzinárodného olympijského výboru. FOTO: REUTERS REUTERS/Denis Balibouse/File Photo FOTO: Denis Balibouse
StoryEditor

Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach

27.04.2024, 12:10
Autor:
TASRTASR

Šéf olympijského výboru odmietol názory, že MOV pristupuje k Rusku inak v súvislosti s jeho vojnou na Ukrajine v porovnaní s Izraelom a konfliktom v Gaze.

Na olympijských hrách v Paríži bude súťažiť šesť až osem palestínskych športovcov. Niektorých z nich pozve priamo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) aj v prípade neúspešnej kvalifikácie. Uviedol to Thomas Bach, prezident výboru.

V súčasnosti prebieha kvalifikácia na olympijských hrách vo viacerých športoch. "Prijali sme jasný záväzok – aj keby sa žiaden palestínsky športovec nekvalifikoval, tak využijeme pozvánky. Rovnako je to v prípade iných národných výborov, ktoré nemajú kvalifikovaného športovca," uviedol Bach v piatkovom rozhovore pre agentúru AFP v sídle MOV vo švajčiarskom Lausanne.

image

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky

Bach povedal, že palestínska delegácia bude mať šesť až osem členov. Zároveň dodal, že MOV od prvého dňa konfliktu v Gaze podporoval rôznymi spôsobmi športovcov, aby im umožnil zúčastniť sa na kvalifikácii a pokračovať v tréningu.

Bach odmietol názory, že MOV pristupuje k Rusku inak v súvislosti s jeho vojnou na Ukrajine v porovnaní s Izraelom a konfliktom v Gaze. Rusko bolo po invázii suspendované a jeho športovci dostali zákaz súťažiť pod národnou vlajkou v Paríži.

Na to, aby sa mohli zúčastniť tohtoročných OH, sa od nich vyžaduje, aby nikdy verejne nepodporovali vojnu proti Ukrajine a neboli zamestnaní v armáde alebo v bezpečnostných zložkách. "Situácia medzi Izraelom a Palestínou je odlišná. Od prvého dňa sme sa vyjadrovali, akí sme zdesení, najprv siedmeho októbra a potom o vojne a jej hrozných následkoch. Vždy sme sa vyjadrovali veľmi jasne, rovnako, ako v prípade ruskej invázie na Ukrajine," dodal Bach.

01 - Modified: 2024-05-09 04:54:25 - Feat.: - Title: Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 03 - Modified: 2024-05-07 20:03:48 - Feat.: - Title: Musia ostať otvorené. Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 17:13:30 - Feat.: - Title: Hizballáh oznámil útoky dronmi proti izraelskej armáde. Zameral sa na dôstojníkov a vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 07:46