Demonštranti vedení niekdajším Orbánovým spojencom a teraz hlavným rivalom Péterom Magyarom. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra

26.04.2024, 23:59
Autor:
ČTKČTK

Demonštranti sa zhromaždili pred ministerstvom vnútra v Budapešti a vyzývali na odstúpenie jeho šéfa Sándora Pintéra. Podľa nich totiž nedokázal zabrániť sexuálnemu zneužívaniu detí v štátom spravovaných inštitúciách.

Tisíce ľudí dnes vyšli do ulíc maďarskej metropoly Budapešti na protest proti vláde premiéra Viktora Orbána. Demonštranti, vedení niekdajším Orbánovým spojencom a teraz hlavným rivalom Péterom Magyarom, rovnako požadovali reformu zákona o ochrane detí, informovala agentúra AP.

Demonštranti sa zhromaždili pred ministerstvom vnútra v Budapešti a vyzývali na odstúpenie jeho šéfa Sándora Pintéra. Podľa nich totiž nedokázal zabrániť sexuálnemu zneužívaniu detí v štátom spravovaných inštitúciách.

Táto téma vo februári otriasla maďarskou politickou scénou, ktorej od roku 2010 dominuje Orbán a jeho strana Fidesz. Vyšlo totiž najavo, že prezidentka Katalin Nováková udelila v apríli 2023 milosť mužovi odsúdenému na väzenie za to, že kryl sexuálne zneužívanie chlapcov svojim nadriadeným v detskom domove.

image

Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc

Prezidentka sa 10. februára pod tlakom verejnej mienky a podľa maďarských opozičných médií na priamy pokyn premiéra Orbána vzdala funkcie hlavy štátu.

"Máme vládu, ktorá tvrdí, že podporuje rodiny. Je to vláda, ktorá predstiera, že je kresťanská. Je to vláda, ktorá klame, že podporuje deti. Je to vláda, ktorá klame, že podporuje mier," povedal demonštrantom Magyar.

Štyridsaťtriročný právnik Magyar dokázal v posledných týždňoch zvolať veľké protesty a je označovaný za najhlasnejšieho premiérova kritika pred voľbami do Európskeho parlamentu. Niekdajší Orbánov spojenec jeho vládu viní z rozsiahlej korupcie aj toho, že okolo seba vytvorila centralizovanú propagandistickú mašinériu. Orbánovi spolupracovníci obvinenia odmietajú.

01 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 02 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 03 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 04 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 05 - Modified: 2024-05-03 11:06:42 - Feat.: - Title: Maďarsko obvinilo prevádzača z Moldavy, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:02