Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín

26.04.2024, 11:28
Autor:
TASRTASRpebpeb

Maďarský premiér Viktor Orbán je podľa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa skvelý človek.

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

S odvolaním sa na portál telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Čo spája Trumpa s Orbánom

Trumpovo videoposolstvo bolo podľa portálu kratšie než to vlaňajšie, trvalo iba poldruha minúty.

"Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín, pretože isté hrozivé sily nám chcú vziať našu kultúru, suverenitu a náš spôsob života," podčiarkol bývalý prezident, ktorý hovoril aj o tom, že bol hrdý na to, ako vo funkcii prezidenta spolupracoval s Orbánom, ktorého považuje za skvelého človeka. 

Trump zdôraznil, že on i maďarský premiér úspešne bojovali proti nelegálnemu prisťahovalectvu a navyše obaja vytvorili pracovné miesta a chránili kultúru svojej krajiny.

"Pokiaľ zostaneme verní svojim zásadám a odvážni pri obrane našich hodnôt, my konzervatívci vyhráme boj na obranu našej civilizácie pred komunistami, marxistami a fašistami," uzavrel Trump.

Exotické Maďarsko

Orbán vo štvrtok v prvý deň dvojdňového podujatia poznamenal, že Maďarsko má v medzinárodnej politike váhu aj napriek tomu, že je malou krajinou.

"Je v nás niečo príťažlivé, exotické. Možno jazyk, ktorému nikto nerozumie," dodal s tým, že Maďarsko zostáva konzervatívnym ostrovom v progresívno-liberálnom oceáne.

VIDEO: Prejav Viktora Orbána

Na programe podujatia figurujú vystúpenia predsedu holandskej nacionalistickej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa, bývalého šéfa Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabricea Leggeriho, bývalého predsedu vlády Slovinska Janeza Janšu, senátora štátu Oklahoma Markwayneho Mullina, bývalého amerického republikánskeho prezidentského kandidáta Ricka Santoruma, vodcu nacionálno-konzervatívnej strany Vox v Španielsku Santiaga Abascala, bývalého poľského premiéra Mateusza Morawieckého či expremiéra Austrálie Tonyho Abbotta.

Pravicovú politickú konferenciu CPAC usporadúva každoročne od roku 1974 Americká konzervatívna únia.

V takmer polstoročnej histórii sa z nej stalo podujatie, ktoré mobilizuje desaťtisíce konzervatívcov. V Európe sa prvýkrát uskutočnila v roku 2022 v Budapešti.

01 - Modified: 2024-05-05 12:56:08 - Feat.: - Title: "Fidesz zranil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 02 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje 03 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-29 09:27:07 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 21:52