Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta

25.04.2024, 16:06
Autor:
TASRTASR

Bielorusko je blízky spojenec Ruska, ktoré do susednej spojeneckej krajiny vyslalo taktické jadrové zbrane, rakety a vojakov.

Šéf bieloruskej KGB vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla. Informuje o tom agentúra AP.

Ivan Tertel, šéf Bieloruskho výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB), na zasadnutí Zhromaždenia bieloruského ľudu povedal, že "KGB, v spolupráci s kolegami z iných štruktúr, nedávno podnikla množstvo akútnych bezpečnostných opatrení, ktoré umožnili zabrániť útokom bojových dronov z územia Litvy na objekty v Minsku a jeho predmestiach".

Nepredložil žiadne dôkazy, ani neposkytol podrobnosti. Povedal tiež, že "radikáli" v Litve a Poľsku vyrábajú drony pre útoky na Bielorusko. Zhromaždenie bieloruského ľudu funguje súbežne s parlamentom a zahŕňa predstaviteľov obecných zastupiteľstiev, odborov a provládnych aktivistov.

image

Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko

"Toto je nonsens, neviem nájsť iné slovo," povedal hovorca litovskej armády Gintautas Ciunis vo štvrtok novinárom.

"Takéto vyhlásenia bieloruskej KGB je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti Litve, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Možno povedať, že sú tiež myslené pre domáce publikum krajiny," uviedlo litovské krízové centrum v oznámení.

Bielorusko je blízky spojenec Ruska, ktoré do susednej spojeneckej krajiny vyslalo taktické jadrové zbrane, rakety a vojakov. Bieloruské sily priamo nevstúpili do rusko-ukrajinskej vojny, ale krajina poskytla svoje územie, aby odtiaľ ruskí vojaci mohli zaútočiť na sever Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-04-29 20:48:32 - Feat.: - Title: Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 04 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 05 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:11