Nemecký kancelár Olaf Scholz si podáva ruku s čínskym veľvyslancom v Nemecku Wu Kenom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc

15.04.2024, 11:41
Autor:
TASRTASR

Nemecký kancelár vyzval Izrael na zdržanlivosť v reakcii na iránsky útok.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v pondelok počas návštevy Číny upozornil na zásadu neporušiteľnosti hraníc. Takisto vyzval Izrael, aby vyvíjal úsilie na zmiernenie napätia na Blízkom východe. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

"Hranice nesmú byť posúvané použitím násilia," uviedol Scholz počas diskusie so študentami na pôde šanghajskej univerzity Tchung-ťi. Zdôraznil posilnenie medzinárodných inštitúcií a pripomenul Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) či Medzinárodný súd pre námorné právo (ITLOS).

Rusko sa pokúša posúvať hranice prostredníctvom svojej vojny voči Ukrajine. Tiež sa zvyšujú obavy, že by Čína mohla napadnúť Taiwan, ktorý považuje za súčasť svojho územia. Peking opakovane pohrozil inváziou na tento ostrov, pripomína DPA a dodáva, že Čína vedie spor s krajinami ako Vietnam, Malajzia či Filipíny o oblasti v Juhočínskom mori.

image

Irán priviedol Blízky východ na "pokraj priepasti", povedala nemecká ministerka

Izrael vyzval na zdržanlivosť v reakcii na iránsky útok z noci na nedeľu. "Všetci sa zhodneme, že spôsob, akým sa Izraelu podarilo úspešne odraziť tento útok... je v skutku pôsobivý," povedal Scholz v Šanghaji. Dodal, že tento úspech by nemal zostať nevyužitý a preto odporúča prispievať k deeskalácii.

Scholz na návštevu Číny pricestoval v nedeľu. V utorok sa má v Pekingu stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Počas diskusie sa študenti, ktorí plánujú študovať v Nemecku, pýtali na čiastočnú legalizáciu marihuany, pretože sa obávajú jej negatívnych účinkov. Scholz sa ich usiloval ubezpečiť, že marihuane sa v Nemecku dá vyhnúť. "Počas štúdií v Berlíne môžete byť vonku po celý čas a nestretnúť nikoho, kto by ju užíval," povedal.

Cieľom čiastočnej legalizácie marihuany, ktorá v Nemecku vstúpila do platnosti od 1. apríla, je boj proti nelegálnemu obchodovaniu a zníženie zdravotných rizík.

01 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 02 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 03 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 22:52