StoryEditor

Irán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila väčšinu striel, pomohli spojenci. Odveta je na ceste

14.04.2024, 07:38
Autor:
jhrjhr
  • Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že 99 percent z viac ako 300 striel, ktoré Irán v noci vypálil na Izrael, bolo zachytených protivzdušnou obranou.
  • Iránske ministerstvo zahraničia uviedlo, že Teherán nebude váhať prijať ďalšie obranné opatrenia na ochranu svojich legitímnych záujmov proti akejkoľvek vojenskej agresii.
  • Izrael plánuje "významnú odpoveď" na bezprecedentný útok proti nemu, citovala izraelská stanica Channel 12 nemenovaného vysoko postaveného izraelského činiteľa.

Irán vyslal na Izrael desiatky bezpilotných lietadiel a tiež rakety. Je to odveta za útok na iránsky konzulát v Damasku, pripisovaný židovskému štátu. Izraelská armáda uviedla, že väčšinu dronov zachytila ešte mimo hranice Izraela. S ich likvidáciou mu pomohli USA, Británia a Jordánsko.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že 99 percent z viac ako 300 striel, ktoré Irán v noci vypálil na Izrael, bolo zachytených protivzdušnou obranou.

Zostrelené pred hranicami

Podľa neho Irán poslal na Izrael 170 bezpilotných lietadiel. Ani jedno z nich nevstúpilo do izraelského vzdušného priestoru, všetky boli zostrelené mimo hranice krajiny Izraelom a jeho spojencami, upozornil Hagari.

Do izraelského vzdušného priestoru tiež nevstúpila ani jedna z tridsiatich rakiet s plochou dráhou letu. Okrem toho podľa Hagariho Irán vypálil na Izrael 120 balistických rakiet.

image

Eskalácia konfliktov na Blízkom východe: Irán vyslal drony na Izrael, Netanjahu sľúbil odpoveď

Niektorým z týchto rakiet sa podarilo obísť izraelskú obranu a zasiahnuť leteckú základňu Nevatim v južnom Izraeli, uvádza portál Times of Israel. Niektoré rakety či drony vzlietli okrem Iránu aj z Jemenu a Iraku, dodal.

Izraelské i svetové médiá už skôr informovali, že iránske drony a rakety zachytávajú britské aj americké lietadlá. Agentúra Reuters citovala svoje zdroje z jordánskej obrany, podľa ktorých jordánska armáda zostrelila iránske drony mieriace na Izrael.

V Jeruzaleme v noci zneli sirény. Nad mestom boli počuť výbuchy. Sirény zneli tiež v mestách na juhu krajiny. Izraelské médiá ukazovali zostreľovanie dronov protivzdušnou obranou.

Zranené deti

Izraelská záchranná služba Magen David Adom uviedla, že jej lekári ošetrujú desaťročného chlapca, ktorý bol zranený v južnom Izraeli pri iránskom útoku. Chlapec z beduínskeho mestečka blízko Aradu je vo vážnom stave. Izraelská armáda neskôr uviedla, že útok zranil aj dievča.

image

Izrael očakáva odvetný útok Iránu. V krajine budú najmenej dva dni zatvorené školy a obmedzené zhromažďavanie

Iránske revolučné gardy v sobotu večer oznámili, že vyslali drony a rakety na Izrael. Elitný útvar iránskych ozbrojených síl dodal, že útok reaguje na „zločiny“ Izraela vrátane nedávneho úderu na iránsky konzulát v Damasku, ktorý zabil niekoľko predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Iránske ministerstvo zahraničia uviedlo, že Teherán nebude váhať prijať ďalšie obranné opatrenia na ochranu svojich legitímnych záujmov proti akejkoľvek vojenskej agresii.

"Akt sebaobrany"

Útok označilo ako akt sebaobrany. Iránske revolučné gardy varovali, že na akúkoľvek hrozbu zo strany Spojených štátov a Izraela Teherán odpovie recipročne.

Iránska misia pri OSN vyzvala USA, aby sa do konfliktu medzi Iránom a Izraelom nezapájali. „Iránska vojenská akcia bola odpoveďou na agresiu sionistického režimu proti našim diplomatickým priestorom v Damasku. Záležitosť možno považovať za uzavretú,“ uviedla na sociálnej platforme X. „Ak sa však izraelský režim dopustí ďalších chýb, bude iránska reakcia podstatne tvrdšia.“

Nenecháme úder bez odvety, sľubuje Izrael

Izrael plánuje "významnú odpoveď" na bezprecedentný útok proti nemu, citovala izraelská stanica Channel 12 nemenovaného vysoko postaveného izraelského činiteľa.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety.

image

Izraelská armáda našla telo bez známok života, išlo o 14-ročného nezvestného chlapca

„Naše obranné systémy sú rozmiestnené a sme pripravení na všetky scenáre,“ uviedol ešte pred potvrdením útoku Netanjahu. „Stanovil som jasný princíp: Keď nás niekto zasiahne, zasiahneme my jeho,“ citoval z jeho videa spravodajský web The Times of Israel.

Americký prezident Joe Biden v súvislosti s iránskym útokom uistil Izrael, že má neochvejnú podporu Spojených štátov. Napísal to na svojom účte na sociálnej sieti X po schôdzke so svojim tímom pre národnú bezpečnosť. „Náš záväzok ohľadom bezpečnosti Izraela v súvislosti s hrozbami z Iránu a jeho spojencov je neochvejný,“ uviedol Biden.

Podľa bezpečnostnej firmy Ambrey na Izrael namierili svoje drony aj jemenskí povstalci Húsíovia, zrejme v koordinácii s Iránom, aby bezpilotné lietadlá dopadli zároveň. Libanonské protiizraelské hnutie Hizballáh uviedlo, že zaútočilo raketami na izraelské pozície na Golanských výšinách.

Prvý plnohodnotný iránsky útok na Izrael, uvádza AP

Vývoj znamená ďalšiu eskaláciu konfliktov na Blízkom východe po viac ako šiestich mesiacoch vojny medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy. Podľa agentúry AP je to prvýkrát, čo Irán spustil plnohodnotný vojenský útok na Izrael, hoci dve krajiny sú znepriatelené už niekoľko desaťročí.

Odborník na Irán Ali Vaez z výskumného ústavu International Crisis Group povedal denníku The New York Times, že Blízky východ sa dostáva do neprebádaných vôd a že „je ťažké nadhodnotiť, aký nebezpečný tento okamih je“.

image

Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael, ale "nebude úspešný"

Židovský štát sa v posledných dňoch na možnosť priameho iránskeho útoku pripravoval. Pred správou o útoku sa objavili neoficiálne informácie, že Iránci sa pokúsia zasiahnuť vojenské ciele.

Vo vysielaní televízie Channel 12 uviedol bývalý šéf izraelskej vojenskej rozviedky Amos Jadlin, že každý dron nesie 20 kilogramov výbušnín.

Plná pohotovosť

Hovorca ozbrojených síl Daniel Hagari povedal, že armáda je v plnej pohotovosti a má vo vzduchu desiatky bojových lietadiel. „V posledných dňoch sme posilnili ako naše ofenzívne, tak defenzívne sily, a sme odhodlaní všetkými spôsobmi ochrániť občanov Izraela,“ uviedol zase minister obrany Joav Galant.

Washington v tomto smere sľúbil Izraelu podporu a podľa denníka The Wall Street Journal Američania premiestnili svoje lode v regióne tak, aby mohli chrániť izraelské aj americké jednotky.

Aj v sobotu prichádzala od americkej vlády uistenie o podpore, pričom ako americký minister obrany Lloyd Austin, tak Bidenov národnobezpečnostný poradca Jake Sullivan uviedli, že hovorili so svojimi izraelskými náprotivkami.

Český premiér Petr Fiala uviedol, že Česká republika pevne stojí za za Izraelom a jeho právom sa brániť, uviedol premiér Fiala. Podporu Izraelu vyjadrili aj ďalší českí politici.

Osadníci zaútočili na palestínske dediny

Izraelská armáda v sobotu tiež oznámila, že na okupovanom Západnom brehu Jordánu našla telo nezvestného izraelského tínedžera, ktorý bol podľa nej zabitý pri „teroristickom útoku“.

Desiatky židovských osadníkov v piatok vtrhli do palestínskej dediny Mugha jir, kde pri hľadaní 14-ročného izraelského chlapca, ktorý ráno odišiel zo svojej farmy pásť ovce a odvtedy bol nezvestný, zabili jedného Palestínčanov a 25 ďalších zranili. S oznámením smrti chlapca prišla nová vlna útokov osadníkov, médiá informujú o desiatkach zranených.

image

Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC

Už v piatok židovskí osadníci v oblasti vnikli do palestínskej dediny a zapálili domy a autá, zatiaľ čo izraelské zložky pátrali po zmiznutom chlapcovi. Pri stretoch zomrel 26-ročný Palestínčan, podľa spravodajského webu The Times of Israel ale nie je jasné, či ho zastrelili osadníci alebo zasahujúce izraelské jednotky.

Izraelská vláda vo svetle zabitia chlapca as ním spojených násilností vyzvala verejnosť, aby nebrala spravodlivosť do vlastných rúk a nechala bezpečnostné zložky vystopovať „teroristov“. Radikálne palestínske hnutie Hamas zase vydalo vyhlásenie, v ktorom vyzvalo Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu na boj proti tomu, čo označilo za „osadnícke milície“.

01 - Modified: 2024-04-13 21:22:42 - Feat.: 1 - Title: Eskalácia konfliktov na Blízkom východe: Irán vyslal drony na Izrael, Netanjahu sľúbil odpoveď 02 - Modified: 2024-04-13 21:13:11 - Feat.: 1 - Title: Na Izrael letia drony aj rakety, uviedli iránske revolučné gardy 03 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: 1 - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá
01 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 02 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 03 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 04 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice 05 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:29