Demonštranti kráčajú počas protestu proti návrhu zákona o zahraničných agentoch pred budovou parlamentu v Tbilisi. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tisíce Gruzíncov protestovali proti návrhu zákona o zahraničných agentoch

10.04.2024, 09:15
Autor:
TASRTASR

Zákon je podobný legislatíve o zahraničných agentoch, aká platí v Rusku, pričom tam stigmatizuje organizácie či jednotlivcov financovaných Západom a používa sa najmä na umlčiavanie disentu.

Tisíce ľudí protestovali v utorok v gruzínskej metropole Tbilisi proti plánom vlády opätovne zaviesť legislatívu zameranú na obmedzenie mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia. Podľa informácií agentúry DPA sa na demonštrácii pred parlamentom zúčastnilo zhruba 10-tisíc ľudí.

Predmetný zákon presadzuje vládnuca strana Gruzínsky sen. V súlade s ním by museli všetky mimovládne organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich financií zo zahraničia, podávať každoročne vyhlásenie.

DPA pripomína, že v Gruzínsku pôsobí mnoho takýchto mimovládok, ktoré sú závislé od financovania zo Západu. Kritici tak vládu obviňujú, že legislatívou sa snaží oslabiť v krajine tzv. prozápadné sily.

image

Do gruzínskeho parlamentu sa vracia sporný návrh zákona o zahraničných agentoch, je skopírovaný z Ruska

Zákon je podobný legislatíve o "zahraničných agentoch", aká platí v Rusku, pričom tam stigmatizuje organizácie či jednotlivcov financovaných Západom a používa sa najmä na umlčiavanie disentu. Gruzínska vláda sa ho snažila zaviesť už vlani, vtedy však v krajine vyvolal masové protesty a z parlamentu ho tak napokon stiahla.

Prozápadne orientovaná gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová teraz vyjadrila presvedčenie, že podobný osud čaká aj novú a len mierne pozmenenú legislatívu, ktorú nazvala ruským projektom. Zurabišviliová uviedla, že krajina má na výber medzi "nezávislosťou a zotročením, Európou alebo Ruskom", pričom dodala, že Gruzínci vedia "aká je ich voľba".

Protest pred parlamentom ukončila gruzínska hymna a tiež Beethovenova Óda na radosť, ktorá je zase hymnou Európskej únie. Organizátori avizovali, že v takýchto zhromaždeniach budú pokračovať. Ďalšia masová demonštrácia je plánovaná na budúci pondelok, keď má o legislatíve rokovať parlamentný výbor.

image

Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu

Gruzínsko získalo v decembri 2023 štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ pod podmienkou, že podnikne kroky k fungovaniu slobodnej občianskej spoločnosti a bude bojovať proti "dezinformáciám proti Európskej únii a jej hodnotám." Ambície vstúpiť do EÚ aj NATO sú zakotvené aj v gruzínskej ústave, pričom tamojšia vládnuca strana tvrdí, že je odhodlaná ich presadzovať.

Gruzínsko, ktoré sa dlhodobo zmieta medzi politickým vplyvom EÚ a susedného Ruska, čakajú ešte v tomto roku parlamentné voľby. V krajine sú dva separatistické regióny, Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Moskva po krátkej vojne s Tbilisi v roku 2008 uznala samostatné štáty. Oba regióny tvoria asi pätinu gruzínskeho územia a sú silne závislé od Ruska. Okrem Ruska ich uznalo len pár krajín, pričom podľa Západu ich Moskva fakticky anektovala.

01 - Modified: 2024-05-02 10:31:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament prerušil schôdzu pre poškodenie budovy počas protestov 02 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 03 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 05 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:31