Deti sa účastnia na tradičnom veľkonočnom kotúľaní vajíčok na trávniku Bieleho domu vo Washingtone. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Je to nezmysel. Biely dom odmietol ruské vyšetrovanie podpory terorizmu zo strany Západu

09.04.2024, 23:21
Autor:
TASRTASR

Vyšetrovanie má určiť "spojenie medzi priamymi páchateľmi teroristických činov a ich zahraničnými poručníkmi, organizáciami a sponzormi", uviedol výbor vo vyhlásení.

Biely dom v utorok odmietol vyšetrovanie, ktoré začali v Rusku vo veci "financovania terorizmu" zahŕňajúceho západné krajiny. Podľa poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana ide o "nezmysel", informuje agentúra AFP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) predtým oznámil, že prešetruje zdroje príjmu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov a možné zapojenie jednotlivcov spomedzi vládnych predstaviteľov a z komerčných firiem západných krajín. Sledkom pritom spomenul názov firmy, ktorá zamestnávala Huntera Bidena, syna amerického prezidenta Joea Bidena.

Vyšetrovatelia podľa Sledkomu zistili, že financie, ktoré prešli cez komerčné organizácie vrátane ropnej a plynárenskej spoločnosti Burisma Holding, pôsobiacej v posledných rokoch na Ukrajine, boli použité na vykonanie teroristických činov v Rusku.

image

Ruský Sledkom spúšťa vyšetrovanie financovania terorizmu. Bude zahŕňať aj Západ

Vyšetrovanie má určiť "spojenie medzi priamymi páchateľmi teroristických činov a ich zahraničnými poručníkmi, organizáciami a sponzormi", uviedol výbor vo vyhlásení.

Moskva zároveň pokračuje v obviňovaní Západu a Ukrajiny z marcového útoku na koncertnú halu Crocus neďaleko Moskvy, pri ktorom zomrelo 144 ľudí. K činu sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, pričom americkí predstavitelia uviedli, že Moskvu varovali pred hrozbou útoku.

"Rusko vie, že IS spáchal útok v Moskve, my vieme, že IS spáchal útok v Moskve," povedal Sullivan v utorok novinárom vo Washingtone. Pripomenul, že Spojené štáty upozornili Rusko na hroziaci teroristický útok v jeho hlavnom meste. "Všetko ostatné je len šum," dodal.

Americkí republikáni obviňujú demokrata Bidena, že využíval svoj vplyv s cieľom pomôcť podnikaniu svojho syna na Ukrajine. Obaja nelegálne aktivity odmietajú. Vo februári zadržali bývalého informátora FBI za vykonštruované obvinenia z korupcie voči Bidenovcom.

01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 03:40