Satelitná snímka z leteckej základne Engels pri Saratove v Rusku (3. decembra 2022). FOTO: MAXAR
StoryEditor

Mohutné nálety na letiská v Rusku: Kyjev hlási zničenie šiestich lietadiel, pri Morozovsku počuli 60 výbuchov

05.04.2024, 07:48
05.04.2024, 13:15
Autor:
chochoČTKČTK
  • Ukrajinské drony v noci zaútočili na letisko v Morozovsku, rovnako ako na ruské letecké základne v Engelse a Jejsku.
  • Okrem zničenia šiestich ruských lietadiel Ukrajinci hlásia aj poškodenie ďalších ôsmich.
  • Dronové útoky v oblastiach blízko letísk priznali ruskí regionálni úradníci, priamo k leteckým základniam sa však nevyjadrili.

Ukrajine sa pri použití dronov v noci na dnešok podarilo zničiť najmenej šesť lietadiel na leteckej základni Morozovsk na juhozápade Ruska, oznámila anonymne ukrajinská tajná služba SBU niekoľkým médiám vrátane agentúry Reuters.

Ďalších osem lietadiel na základni útok vykonaný SBU a ukrajinskou armádou poškodil, uviedla tiež rozviedka, podľa ktorej zomrelo alebo bolo zranených približne 20 ruských vojakov. Podobné tvrdenia nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

image

Cieľ premenia na veľkú jamu. Rusi predviedli v Avdijivke "extrémnu hrozbu", hovoria o recepte na víťazstvo

Práve z Morozovska často štartujú bombardéry, ktoré na ukrajinské pozície zhadzujú obávané letecké bomby. Pomocou nastaviteľných krídel doplachtia až k cieľu, preto sú označované tiež ako kĺzavé. Ukrajinskej obrane spôsobujú značné problémy, Rusi ich začali využívať pred niekoľkými mesiacmi a výrazne im pomohli pri obsadení Avdijivky v polovici februára.

Ruskí vojenskí blogeri začali o novom type munície hovoriť vlani v septembri, keď Moskva testovala jej presnosť.

Mohutný dronový nálet

Rusko dnes čelilo mohutnému dronovému náletu. Letisko v Morozovsku slúži podľa médií ako základňa pre bombardéry Su-24 a Su-34, ktoré Rusko používa na útoky na Ukrajinu.

Ukrajinské médiá už skôr s odvolaním sa na informácie na sociálnych sieťach napísali, že ukrajinské drony v noci zaútočili na letisko v Morozovsku, rovnako ako na ruské letecké základne v Engelse a Jejsku, ktoré ležia v iných ruských regiónoch.

Dronové útoky v oblastiach blízko letísk priznali ruskí regionálni úradníci, priamo k leteckým základniam sa však nevyjadrili. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že protivzdušná obrana v noci na dnešok zostrelila 53 ukrajinských bezpilotných lietadiel bez toho, aby sa vyjadrilo k prípadným škodám, ktoré cudzie lietadlá napáchali.

Hlásia výpadky prúdu

Pri Morozovsku bolo počuť najmenej 60 výbuchov a v niektorých oblastiach dochádzalo k výpadkom prúdu, napísal portál Ukrajinska pravda, ktorý sa taktiež odvolal na svedkov z miesta. Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubjev na sociálnej sieti Telegram pripustil, že Morozovský okres sa stal terčom rozsiahleho dronového útoku, ale o letisku sa nezmienil. Letisko v Morozovsku slúži ako základňa pre bombardéry Su-24 a Su-34, uviedla Unian.

Najmenej desať explózií hlásili aj obyvatelia žijúci pri Jejsku, kde sa nachádza ďalšia ruská armádna základňa, napísala Unian s odvolaním sa na telegramový kanál SHOT. Priamo pri letisku boli podľa týchto informácií počuť zvuky automatických zbraní. Z letiska v Jejsku štartujú ruské bombardéry útočiace na juh a východ Ukrajiny.

O niekoľkých explóziách podľa ruského servisu BBC informovali aj obyvatelia Engelsu. Gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin oznámil, že nad mestom bol zostrelený dron.

Pri meste sa nachádza letecká základňa Engels 2, na ktorej majú ruské vzdušné sily umiestnené strategické bombardéry Tu-22 a Tu-95. Z nich Rusko odpaľuje obvykle z oblasti Kaspického mora riadené strely proti cieľom na Ukrajine. Busargin tvrdil, že kvôli zostreleniu dronu žiadne škody nevznikli.

image

Rusko tvrdí, že jeho sily vstúpili na okraj mesta Časiv Jar. Ukrajina to poprela

Opakované útoky

Už v minulosti drony útočili na všetky tri spomínané letiská alebo ich okolie. Najprekvapivejšie z týchto útokov boli tie pri Engelse vzhľadom na to, že sa nachádza asi 500 kilometrov od ukrajinských hraníc. Odvtedy však už Ukrajina podľa médií dokázala podniknúť útoky aj na vzdialenejšie ciele, tento týždeň napríklad na ropnú rafinériu v ruskom Tatarstane.

Terčom dronových náletov sa v noci na dnešok stala aj Ukrajina. Jej armáda uviedla, že sa podarilo zostreliť všetkých 13 dronov Šáhed, ktoré ruské sily na Ukrajinu vyslali.

Rusko v noci okrem toho podľa rovnakého oznámenia na Ukrajinu zaútočilo dvoma protilietadlovými riadenými strelami S-300 a S-400 a tromi balistickými raketami Iskander. Či tieto rakety alebo úlomky zostrelených dronov spôsobili škody, armáda neuviedla.

01 - Modified: 2024-03-30 06:18:28 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily v noci opäť útočili. Cieľom bola ukrajinská energetická štruktúra, akcia trvala vyše tri hodiny 02 - Modified: 2024-04-05 08:38:05 - Feat.: 1 - Title: Rusko vyšetruje "ukrajinskú stopu" v masakre v moskovskej koncertnej sále 03 - Modified: 2024-04-04 18:00:16 - Feat.: 1 - Title: Rusko musí pochopiť, že NATO je pripravené na dlhodobý konflikt, tvrdí poľský minister zahraničných vecí 04 - Modified: 2024-04-04 17:21:09 - Feat.: 1 - Title: Muž, ktorý naviedol ruskú strelu na pizzeriu v Kramatorsku, dostal doživotie 05 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: 1 - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu
01 - Modified: 2024-04-17 13:44:28 - Feat.: - Title: Ukrajinské drony podľa médií útočili na letecké závody v ruskom Tatarstane 02 - Modified: 2024-04-17 13:06:48 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynulo podľa médií už viac než 50-tisíc ruských vojakov. Kremeľ informácie nepotvrdil 03 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 04 - Modified: 2024-04-17 11:57:23 - Feat.: - Title: Ruský najvyšší súd zrušil rozsudok pre vedca Golubkina v prípade vlastizrady. Nariadil nový proces 05 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 15:44